Nya Londontaxin går från svart till (ganska) grön – klarar elva mil på eldrift med teknik från Volvo

Nya Londontaxin går från svart till (ganska) grön – klarar elva mil på eldrift med teknik från Volvo

Det är premiärdags för en helt ny generation av Londons klassiska "Black Cab". Det officiella namnet är LEVC TX, men den lär bli mer känd som bara "Londontaxin". Största nyheten är att modellen kan köras mer än elva mil på eldrift.

London är en av de storstäder som har störst problem med farliga utsläpp. Tidigare i år skrev till exempel The Guardian om hur tusentals barn varje dag utsätts för olagligt höga nivåer av luftföroreningar. Från den 1 januari 2018 blir det förbjudet att registrera en dieseldriven taxi i London. Då tillåts bara taxibilar som kan köras med nollutsläpp i fem mil, som släpper ut högst 50 gram koldioxid per kilometer och som inte har någon dieselmotor.

Därför är det inte så konstigt att den nya Londontaxin kan köras på el. Tekniken är inte helt olik BMW i3 med räckviddsförlängare: det finns en 1,3-liters trecylindrig bensinmotor som utvecklats av Volvo, men den driver inte bilen utan laddar istället upp batteriet.

Räckvidden på eldrift är som längst 11,2 mil men bilens totala räckvidd är 64 mil. Systemet kallas eCity. Londontaxin kan snabbladdas till nästan fullt batteri på 20 minuter.

LEVC TX är utvecklad av Volvoägaren Geely och det är därför inte någon vild gissning att åtminstone en del av den här tekniken skulle kunna dyka upp i framtida Volvomodeller. Londontaxin är en investering på 3,5 miljarder för Geely.

Det är Peter Horbury som ansvarat för designen på nya Londontaxin. Han jobbade länge på Volvo och bidrog i designarbetet för modeller som XC90, S80 och V70.

"Min åsikt om retrodesign är att du inte ska upprepa vad du gjort förut, men du kan erbjuda hintar för att påminna folk om det. Det är det vi gjort", säger han i en intervju med Autocar.

Huvudsaken i en taxibil är passagerarutrymmet och här kan LEVC TX skryta med trådlöst nätverk, ladduttag för mobilen och plats för upp till sex personer. För föraren känns överraskande mycket igen från Volvos modeller – det finns en stående pekskärm och digitala instrument.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här tycker jag verkar som en taxibil för framtiden!
Ja
45
3
Nej