Nya greppet: Rabatt på bilköpet – om du byter in en gammal och smutsig

Gamla dieselbilar har snabbt fått dåligt rykte. Dieselskandalen har inneburit att många bilköpare funderar på vilket bränsle nästa bil ska drivas av, och debatten om dieselförbud i vissa storstäder har gjort att fler ifrågasätter dieseltekniken.

Dieselförbuden gäller oftast äldre bilar som klarar Euro 4-utsläppskraven. För att få fler bilägare som har en gammal och smutsig bil att byta till en nyare bil med lägre förbrukning, eller en hybrid- eller elbil, lanserar nu flera biltillverkare rabatter på mer "klimatsmarta" bilar om köparen samtidigt byter in en gammal bil.

Det råder minst sagt delade meningar om rabatterna är bra för miljön. Om den gamla bilen som byts in skrotas påverkar det också miljön, för att inte tala om tillverkningen av en ny bil. Och flera tester har visat att nya Euro 6-bilar knappast är några "miljöhjältar". Men om bilägaren byter till en elbil blir miljöpåverkan mindre och även tillverkningen har blivit mer klimatsmart de senaste åren.

Rabatterna är också ett sätt för biltillverkarna att framstå som mer miljömedvetna och biltillverkarna får en bra möjlighet att visa upp nya modeller med fokus på lägre utsläpp. För att undvika fusk måste den gamla bilen ofta ha varit registrerad på ägaren under en tid, till exempel sex månader.

Mercedes vill sälja nya bilar som klarar Euro 6-kraven och laddhybrider med en inbyteskampanj.

Den här typen av rabatter har snabbt blivit populära i Storbritannien, där BMW, Ford, Mercedes och Vauxhall bjuder på generösa prissänkningar för alla som byter in en gammal bil. Volkswagen har lanserat en liknande rabatt i Tyskland.

På den svenska marknaden är intresset från biltillverkarna inte lika stort – ännu. Volkswagens rabatt i Tyskland skulle kunna lanseras också i Sverige, men enligt Volkswagens svenska informationschef Marcus Thomasfolk finns inga beslut tagna i den frågan än.

Inte heller Ford har några planer på att införa inbytesrabatt. På den svenska marknaden har Ford istället erbjudanden på småbilar med bensindrivna Ecoboostmotorer och ute i världen satsar Ford på andra försök för att få ned utsläppen i storstäderna, som cykelpooler och samåkningstjänster.

Mercedes har dock en inbytespremie även i Sverige. Den innebär en rabatt på 20.000 kronor på en dieseldriven Mercedes som klarar Euro 6-utsläppskraven, en laddhybrid från Mercedes eller en Smart med eldrift. Rabatten gäller för alla som byter in en gammal dieselbil som klarar Euro 1- 2-, 3- eller 4-utsläppskraven. Den som köper en eldriven Smart får ytterligare 10.000 kronor i rabatt.

Äldre bilar som klarar Euro 1-, 2- eller 3-kraven skrotas "på ett miljömässigt sätt", enligt Mercedes. Bilköparen får också ekonomisk ersättning för inbytesbilen när den blivit värderad. De nyare dieselbilarna som klarar Euro 4-kraven skrotas inte, men även här får köparen ersättning för inbytesbilen.

Opel och BMW har ännu inte svarat på vår fråga om inbytesrabatt kan bli aktuellt för den svenska marknaden.

Uppdatering 24/8: Opel har inga planer på att införa den här typen av rabatt i Sverige. BMW svarar att det finns en så kallad "miljöpremie" på 20.000 kronor till bilköpare som byter in en dieselbil som klarar Euro 4-utsläppskraven (eller tidigare) och köper en ny BMW med ett koldioxidutsläpp på högst 130 gram per kilometer.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det här verkar vara ett smart grepp för att ställa om till en klimatsmartare bilpark.
Ja
57
50
Nej