Tesla planerar 12 nya Superchargers i Sverige – och lanserar nya "stadsladdare"

Snart kan ett av de största hindren med att äga och köra elbil i städerna vara borta.

Tesla planerar 12 nya Superchargers i Sverige – och lanserar nya "stadsladdare"
Tesla ska öka antalet snabbladdare – det blir viktigt när Model 3 börjar rulla på vägarna. Foto: Bigstockphoto

Tesla var tidigt ute med ett helt eget nätverk av snabbladdare. Målet med Superchargerladdarna är att långresor med elbil ska bli smidigare. Nu har Tesla har uppdaterat kartorna över var Superchargerladdarna finns och vilka stationer som planerar att byggas.

Precis som när Tesla tidigare har uppdaterat kartorna gäller att de ska tas med en nypa salt. Platserna på kartan visar inte var Tesla faktiskt har beslutat att bygga nya stationer, utan den ska fungera som en "utgångspunkt". Tesla har varit mycket försiktiga med att bekräfta exakt var stationerna hamnar.

De nya stationerna som är markerade på kartan kan hamna i Hudiksvall, Strängnäs, Norrköping, Markaryd och Skurup. Sedan tidigare planerar Tesla att bygga Superchargerstationer i Töre (utanför Kalix), Storlien, Sveg, Torsby, Fullerö (utanför Uppsala), Borås och Halmstad.

Norrlands inland och södra Dalarna är fortfarande inte särskilt väl utbyggt och många svenska Teslaägare efterlyser också en laddare i Växjö.

Tesla har totalt 900 Superchargerstationer med 6.000 laddplatser. Att öka antalet snabbladdare är extremt viktigt nu när Tesla är på väg att rulla ut Model 3. Målet är att ha 18.000 laddplatser till 2018.

Här kan du se kartan över Teslas Superchargers.

Vid sidan om nya Superchargers lanserar Tesla också "Urban Superchargers" i stadskärnorna. Foto: Tesla

Nya laddare i städerna

Vid sidan om de nya laddstationerna planerar Tesla också en helt ny typ av Supercharger. Till skillnad från många av dagens stationer ska de nya laddarna placeras mitt i stadskärnan.

Det här är en viktig nyhet av flera anledningar. För det första är det en helt ny inriktning för Teslas snabbladdare, som hittills har placerats antingen ute vid stora motorvägar, för att göra det lättare att åka på långresor, eller vid exempelvis hotell, för att bilen ska kunna laddas över natten. För det andra kan de nya stadsladdarna öppna upp för många storstadsbor att byta till elbil.

Det finns snabbladdare i många storstäder redan idag, men Superchargerladdarna kan bli enklare att använda för Teslaförare eftersom laddningen ingår för de flesta ägare, även om det kommer ändras för Model 3-köparna.

Första stationerna redan öppna i USA

Stadsladdarna har en lägre laddkapacitet (72 kW) än de stora Superchargerladdarna ute vid motorvägarna. Laddtiden blir lite längre, men det kanske är okej när det är stadsparkering som gäller och inte långresa. Effekten är ändå högre än för många av dagens snabbladdare i städerna, som ofta kan leverera 50 kW.

En längre laddtid skulle också kunna vara ett argument när Tesla vill sätta upp stationerna vid stora butiker eller shoppinggallerior. Om laddningen tar en knapp timme finns det tid att både äta mat och handla.

Stadsladdarna är mer kompakta för att snabba på utrullningen och de första stationerna har redan öppnat i Boston och Chicago, men konceptet ska spridas till fler platser senare.

Teslas svenska Superchargerplaner

Här planerar Tesla att eventuellt bygga nya stationer – om planerna går i lås.

Töre (2018)
Storlien (2017)
Hudiksvall (2018)
Sveg (2017)
Torsby (2017)
Strängnäs (2018)
Uppsala/Fullerö (2017)
Norrköping (2018)
Borås (2017)
Halmstad (2017)
Markaryd (2018)
Skurup (2018)

Källa: Tesla

Pilarna visar de senast tillagda laddstationerna som Tesla planerar att bygga.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att fler biltillverkare kommer haka på och bygga egna laddnätverk.
Ja
54
71
Nej