Audi ger en tydlig hint till Tesla med suven e-tron

Audis elbilar börjar närma sig produktion. Det har tagit många år från att de första ryktena om de kommande elsuvarna började dyka upp men sent...

Annons
Annons

Audis elbilar börjar närma sig produktion. Det har tagit många år från att de första ryktena om de kommande elsuvarna började dyka upp men sent 2018 är det premiärdags för Audi e-tron.

Den slankare coupéversionen e-tron Sportback följer senare. Båda modellerna hamnar mellan Q5 och Q7 storleksmässigt och interiören kommer inspireras av nya A8.

Nu har amerikanska Car and Driver skrivit om nya tekniska detaljer om bilarna. Uppgifterna kommer från intervjuer med utvecklingschefen Peter Mertens, som tidigare jobbade på Volvo, och Siegfried Pint, teknisk chef för drivlineutveckling.

Flera batteristorlekar

Precis som hos Tesla ska Audi erbjuda flera olika batteristorlekar för att passa olika köpare och plånböcker. Räckvidden som Audi skryter om – uppemot 50 mil – gäller för den dyrare toppversionen som också blir snabbare. Instegsmodellen kan förmodligen inte köras lika långt.

Audi ger en tydlig hint till Tesla med suven e-tron
Snabbladdning på 150 kW ska de nya elsuvarna fixa – och kanske ännu snabbare än så.

Supersnabb laddning…

Audis elsuvar kan laddas med 150 kW som ger 80 procents laddning på en halvtimme, men bilen har tekniskt sett stöd för snabbare laddning än så. Bilen kan ha stöd för snabbladdning på uppemot 350 kW – det finns redan i koncernen, hos Porsche. Men det är oklart om Audi kommer få ta del av Porsches 800-voltsteknik som ger ännu snabbare laddning.

…och trådlös laddning

Vid sidan om snabbladdningen med kabel ska Audi e-tron ha stöd för induktiv laddning.

En tydlig hint till Tesla

Tesla Model S och Model X kan vara imponerande snabba – det har vi sett i dragrace efter dragrace. Men efter flera accelerationsrundor är den inte lika kvick längre. Drivlinan måste kylas.

Audi ska komma åt det här problemet med vätskekylning av batteripaket och flera andra komponenter.

”Vi har som krav att bilen ska klara av att repetera sin fulla effekt”, säger Siegfried Pint till Car and Driver.

Audi e-tron får en elmotor framtill och en baktill som standard och bilen blir alltså fyrhjulsdriven även i instegsversionen. Starkare modeller har en elmotor framtill och två baktill. Enligt Siegfried Pint ger det helt fantastiska vägegenskaper, framför allt på vintern när vridmomentet kan styras om till hjulen med bäst fäste på nolltid.

”Vi har som krav att bilen ska klara av att repetera sin fulla effekt”

Audi ger en tydlig hint till Tesla med suven e-tron
Sportbackversionen har en slankare takprofil.
Audi ger en tydlig hint till Tesla med suven e-tron
Annons
Annons
Rulla till toppen