Stockholm tar ett stort steg mot dieselbilsförbud

Stockholm har tagit ett stort steg för att införa ett förbud mot vissa dieselbilar och äldre bensinbilar. De så kallade miljözonerna finns med i höstens budget,...

Annons
Annons

Stockholm har tagit ett stort steg för att införa ett förbud mot vissa dieselbilar och äldre bensinbilar. De så kallade miljözonerna finns med i höstens budget, skriver Aftonbladet.

”Alla partier i kommunstyrelsen står bakom att vi vill ha miljözoner som ett redskap att använda. Alla vill ha den möjligheten. Vi måste få ordning på Stockholmsluften”, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till tidningen.

Han har tidigare varnat stockholmarna från att köpa dieselbilar och nu går han ut med samma varning igen.

Men exakt när miljözonerna träder i kraft är oklart – det kan bli nästa år eller 2020, enligt trafikborgarrådet. Budgeten för Stockholm klubbas den 16 november.

Stadskärnan i Stockholm delas in i två miljözoner enligt Transportstyrelsens förslag. I miljözon klass 2 får bara dieselbilar köras om de uppfyller Euro 6-utsläppskraven. Bensin-, etanol- och gasbilar får köras om de uppfyller Euro 5. I miljözon klass 3 blir reglerna hårdare: där måste bilarna drivas med el eller vätgas.

I Transportstyrelsens förslag kan den innersta stadskärna med Gamla stan bli miljözon klass 3 där bara nollutsläppsbilar får köras. Resten av innerstaden kan bli miljözon klass 2 där äldre bensinbilar och dieselbilar som inte uppfyller Euro 6 förbjuds.

Annons
Annons
Rulla till toppen