Laddhybriderna ger enormt stor osäkerhet i hur mycket utsläppen minskar

Laddhybriderna ger enormt stor osäkerhet i hur mycket utsläppen minskar

"Utsläppen minskar i rekordfart!"

Ungefär så brukar det låta från biltillverkarna och från bilbranschens egna företrädare i olika pressmeddelanden. Och det låter ju bra.

Problemet är bara att det alltid är biltillverkarnas egna uppgifter om förbrukning och utsläpp som ligger till grund för den här typen av rapporter. Det hade inte varit något stort problem om "gapet" mellan förbrukningssiffrorna i testlabbet och verkligheten alltid varit lika stort.

Men så är det tyvärr inte. Gapet ökar för varje år, och det är allra störst för laddhybriderna. Det visar en rapport från ICCT där auto motor & sport varje år bidrar med förbrukningssiffror från våra tester.

I årets rapport har det här gapet ökat till hela 42 procent, och det är mer än fyra gånger större än 2001.

Det viktigaste som rapporten kommer fram till är att utsläppen inte alls minskat i den takt som biltillverkarna uppger.

Faktum är att utsläppen i princip inte minskat alls de senaste sju åren – trots miljardinvesteringar i ny teknik för bensin- och dieselmotorer.

Gapet är alltså som störst för laddhybriderna, och det är inte så konstigt. Hur mycket en laddhybrid drar beror på hur mycket den laddas. Vissa laddhybridägare gör det till en personlig utmaning att ladda så mycket och ofta som möjligt och då blir förbrukningen därefter. Andra gör precis tvärt om och kör bilen precis som om den vore vilken bil som helst. Då kan den i själva verket dra mer än en "vanlig" bil eftersom hybridtekniken gör bilen tyngre.

auto motor & sport-läsarna känner till det här problemet väl. Ägarna som har en Volkswagen Passat GTE och satt betyg på sin bil i vår begagnatdatabas anger en snittförbrukning på 3,1 l/100 km. Men spannet är stort: vissa som laddar ofta rapporterar en förbrukning på 1 l/100 km. Andra som inte verkar ladda alls ser förbrukningssiffror på 7 l/100 km.

För Volvo V60 Twin Engine ser siffrorna ut på exakt samma sätt. Siffrorna för suvarna Volvo XC90 och Mitsubishi Outlander är högre.

Trenden är tydlig: En laddhybrid kan ge fantastiskt låg förbrukning – om den används på rätt sätt.

Siffrorna kommer från auto motor & sports begagnatdatabas och anges i l/100 km. Siffrorna för Volvo V60 Twin Engine gäller både D5- och D6-versionerna.

Bilmodell Högsta Lägsta Snitt Median
Volkswagen Passat GTE 7 1 3,1 3
Volvo V60 Twin Engine 7 1 3,1 3
Mitsubishi Outlander PHEV 10 1 3,7 3
Volvo XC90 T8 Twin Engine 10 4 7,1 7
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Om jag hade en laddhybrid skulle jag ladda varje dag.
Ja
849
223
Nej