Mängder av nya elbilar och laddhybrider på gång – men få bränslecellsmodeller

Biltillverkarna storsatsar på elbilar. Antalet nya laddhybrider och bränslecellsbilar ökar inte riktigt lika snabbt.

Annons
Annons

Än så länge är bilköparna inte helt övertygade om att elbilar och laddhybrider är något att satsa på. Försäljningen av bensin- och dieselbilar är fortfarande på en helt annan nivå än för de ”elektrifierade” modellerna.

Men något är definitivt på väg att hända. Biltillverkarna kommer lansera mängder av elektrifierade modeller de närmaste åren, skriver Bloomberg. Det blir intressant att se om efterfrågan ökar lika fort som utbudet av nya modeller.

Mängder av nya elbilar och laddhybrider på gång – men få bränslecellsmodeller
Antalet nya laddhybridmodeller kommer avta en aning de kommande åren. Istället kommer fler helt eldrivna modeller.

Bloomberg har tittat närmare på vad som faktiskt kommer lanseras de kommande åren. Köparna kommer ha nästan dubbelt så många laddhybridmodeller att välja på globalt 2018 jämfört med 2017. Men efter det planar kurvan ut en aning. Laddhybriderna kommer bli fler, men den enorma ökningen av nya laddhybrider som vi sett de senaste åren kommer inte hålla i sig.

De helt eldrivna bilarna utan förbränningsmotor kommer däremot bli allt fler. 2018 finns 180 modeller att välja på globalt. 2019 är den siffran uppe i över 200 och året efter finns 230 modeller.

Mängder av nya elbilar och laddhybrider på gång – men få bränslecellsmodeller
Bränslecellsbilarna från bland andra Hyundai kommer, men det dröjer innan de blir billigare och populärare.

Större utbud kommer leda till att priserna pressas ned. Men i dagsläget är alltså försäljningen inte särskilt hög sett till hur bra bensin- och dieselbilar fortfarande säljer.

En annan sak som siffrorna från Bloomberg tydligt visar är att bilköparna knappast kommer bli översköljda av nya bränslecellsbilar. Toyota, Hyundai, Mercedes och flera andra biltillverkare fortsätter utveckla vätgasbilar men om de ska lanseras på riktigt bred front, med lägre priser än för dagens modeller, kommer det i så fall ske efter 2020.

Kolla in vår lista på kommande elbilar och laddhybrider.

Annons
Annons
Rulla till toppen