Isabella Lövin: ”Miljöpartiet vill inte dra in reseavdraget för alla – bilen behövs i stora delar av landet”

Gårdagens stora snackis var Miljöpartiets förslag om ändrade reseavdrag. Nu har vi fått svar från Isabella Lövin, språkrör. Reseavdraget ska inte bort helt och hållet, men det ska ändras.

Isabella Lövin: ”Miljöpartiet vill inte dra in reseavdraget för alla – bilen behövs i stora delar av landet”
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin vill ha kvar reseavdraget för de som bor på landsbygden. Foto: Fredrik Hjerling.

De flesta av er som besöker automotorsport.se och recharge.se regelbundet såg igår, torsdag, en artikel som beskrev ett nytt förslag från Miljöpartiet. I en intervju med Aftonbladet.se berättade språkröret Isabella Lövin om en kommande utredning som ska ändra på reseavdragen.

Den här artikeln resulterade i en omfattande och stundtals rätt upprörd debatt på vår Facebook-sida. Många läsare uppfattade förslaget från Miljöpartiet som att jobbpendlare som bor utanför städerna skulle "straffas".

Men det är inte avsikten med förslaget, berättar Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Vi bad henne att förklara reseavdragen och vi fick den här texten från Miljöpartiet:

"Det stämmer inte att Miljöpartiet vill dra in reseavdraget för alla som kör bil. Bilen behövs i stora delar av landet, särskilt i de delar som är glest befolkade. För de som bor på landsbygden ska reseavdraget finnas kvar, även för bil.

MP vill att reseavdragen fortsatt ska gå till dem som bor på landsbygden och behöver bilen för att ta sig till jobbet. Men vid sidan av det måste det gynna andra, miljövänligare sätt att resa där så är möjligt, det vill säga i och kring städer. Bakgrunden är att bilpendlare i storstadsområdena idag kan göra stora avdrag för resor till jobbet, samtidigt som möjligheten till avdrag för den som cyklar eller åker kollektivt är högst begränsade.

Miljöpartiet vill göra reseavdraget mer rättvist och miljövänligt. Det ska inte missgynna miljövänligt resande, som det gör idag. Exakt hur ett nytt system för reseavdrag ska fungera behöver utredas och en sådan utredning tillsatte regeringen i december ifjol."

Isabella Lövin, språkrör Miljöpartiet de gröna.

Fältet för kommentarer finns här nedan för de som vill kommentera svaret från Isabella Lövin. Låter det som ett bra förslag?

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag gillar Miljöpartiets förslag – tummen upp från mig!
Ja
63
181
Nej