Volkswagen köper elbilsbatterier för lika mycket som Tesla är värt

Jättekoncernen öppnar också för att bygga batterier i Europa – kanske i Sverige?

Volkswagen köper elbilsbatterier för lika mycket som Tesla är värt
Volkswagen ska köra igång en mångmiljardsatsning på elbilar och laddhybrider. Konceptbilen ID Vizzion ligger längre in i framtiden – först kommer kompaktbilen ID Neo.

Det är ingen hemlighet att de stora biljättarna dammsuger marknaden på elbilsbatterier. Utan batterier kan ingen storsatsning på elbilar eller ens laddhybrider köras igång.

Volkswagen tar i från tårna och ska nu köpa in batterier för lika mycket pengar som hela företaget Tesla är värt.

Målet är att lansera 80 nya laddhybrider till 2025 och sälja tre miljoner elbilar årligen. Bara i år ska antalet laddhybridmodeller utökas från 8 till 18.

Volkswagen gör alltså ingen hemlighet av att i princip samtliga modeller i programmet ska elektrifieras på något sätt och att de inte vill lämna "folkelbilsklassen", med rimliga prislappar på bilmodellerna, åt Tesla.

Volkswagen öppnar också för att bygga battericeller i Europa. Exakt var det kan ske är än så länge oklart, men Sverige är inget otroligt alternativ – här finns gott om grön energi och Northvolt har redan börjat bygga ett utvecklingscenter för batteriteknik i Västerås, i väntan på den stora batterifabriken i Skellefteå.

Men battericeller är tunga så Volkswagen vill helst bygga dem nära bilfabrikerna. Elbilen Volkswagen ID Neo ska byggas nära gränsen mellan Polen och Tjeckien.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag är övertygad om att Volkswagen kommer köra om konkurrenterna när det gäller elbilar och laddhybrider.
Ja
148
146
Nej