Ny rapport: Elbilar snart billigare än bensinbilar

Europa ligger bra till i omställningen – men kan leda till batteribrist.

Ny rapport: Elbilar snart billigare än bensinbilar

Priserna på elbilar går ned snabbt samtidigt som räckvidden blir längre. Och om tolv år kommer elbilarna vara billigare än bensin- och dieselbilar, enligt en ny rapport från Bloomberg.

Då har nämligen batteripriset sjunkit till under 70 dollar per kilowattimme och det kapar produktionskostnaden ordentligt jämfört med idag.

Men redan om sex år, 2024, kommer elbilar vara billigare att köra och äga än bensin- och dieselbilar. Det låter faktiskt nästan pessimistiskt – i flera tester som auto motor & sport gjort har det visat sig att elbilen redan nu är billigare att äga, trots att den är dyrare att köpa.

Rapporten heter Electric Vehicle Outlook och visar också att över hälften, 55 procent, av alla bilar som säljs 2040 kommer vara elbilar.

Bara i år kommer tillverkningen av elbilar öka med 42 procent jämfört med förra året, spår prognosen.

Kina kommer fortsätta vara ledande i elbilsvärlden, men faktum är att Europa inte kommer långt efter. Här kommer 14 procent av alla sålda bilar 2025 vara eldrivna, enligt rapporten, och 44 procent av bilarna som säljs här 2040 kommer vara eldrivna.

Men om allt det här ska bli verklighet krävs att tillverkningen av batterier skruvas upp rejält. Produktionskapaciteten måste ökas från 131 gigawattimmar idag till 1.500 gigawattimmar 2030.

Det här leder till två viktiga konsekvenser: dels kommer omställningen till elbilar minska efterfrågan på konventionella transportbränslen minska med 7,3 miljoner fat per dag, och dels kommer efterfrågan på litium och kobolt öka explosionsartat.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag ska byta till laddbil nästa gång.
Ja
263
76
Nej