Storsatsar på smarta lösningen: Ladda elbilen i lyktstolpen

Storbritannien ska storsatsa på elbilar, och framför allt på att göra det enklare för hushållen att byta till en elbil. För att Storbritannien ska kunna...

Annons
Annons
Storsatsar på smarta lösningen: Ladda elbilen i lyktstolpen

Storbritannien ska storsatsa på elbilar, och framför allt på att göra det enklare för hushållen att byta till en elbil.

För att Storbritannien ska kunna förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar 2040 måste omställningen till eldrift ta fart ordentligt. Första steget är ett förslag om att alla nya bostäder måste komma med en elbilsladdare.

Även lyktstolpar längs gatorna ska förberedas för elbilsladdning, plus parkeringsplatser hos företag.

Storbritannien satsar 400 miljoner pund på olika typer av bidrag för att snabba på utbyggnaden av laddnätet för elbilar, och 40 miljoner pund för att snabbt få fram elbilsladdning till låg kostnad längs gatorna – alltså ”lyktstolpsladdning”.

Vid sidan av detta finns det planer på att också införa ett ladda hemma-bidrag, ungefär som i Sverige. 500 miljoner pund satsas på att få fler bostadsägare att installera laddning för elbilen hemma.

Eftersom det är betydligt smartare att ladda sin elbil hemma på natten – för den som kan – än att ständigt snabbladda bilen ”i farten” är det intressant att Storbritannien alltså inte bara satsar på snabbladdare utan mer på hemmaladdning av bilen.

Annons
Annons
Rulla till toppen