Jason Fenske på Engineering Explained köper Tesla Model 3

Vår favoritingenjör Jason Fenske "testar" elbilen Tesla Model 3 och sätter betyg. Kvalitetsnivån är bitvis urusel men mycket är också bra.

Annons
Annons

Jason Fenske på videokanalen Engineering Explained firar det faktum att han nått upp till två miljoner (!) prenumeranter. Och en del av alla YouTube-dollar han tjänat står numera i garaget i form av en sprillans Tesla Model 3.

Som vi vet har Jason Fenske ”tränat” på elbil i ett halvår, men då med en Nissan Leaf. Erfarenheten från den tiden kan sammanfattas till att det går alldeles utmärkt att köra elbil, förutsatt att man kan ladda hemma.

Men en Tesla Model 3 bjuder förstås på helt andra och betydligt mera prestandaorienterade körupplevelser än en Nissan Leaf. I den första videon berömmer Jason Fenske på Engineering Explained de många goda egenskaperna han upplevt – så här långt – i sin Tesla Model 3.

Men i den andra videon är Jason Fenske betydligt mera kritisk. En noggrann titt på detaljfinishen visar en urusel kvalitetsnivå. Och då betonar ändå Jason att han försöker vara objektiv, väl medveten om att många lättkränkta Teslaentusiaster kommer att titta på videon.

Den röda lackeringen på det här exemplaret är ett tillval för 2.500 dollar. De lackmissar som Jason visar ligger inte i klarlacken, tyvärr, utan i det underliggande röda färglagret. Lacken var alltså skadad (repad) innan klarlacken sprutades på. Det finns även dammkorn som sitter under klarlacken. Den här typen av lackmissar går inte att polera bort.

Nästa punkt som Jason Fenske skärskådar är karosspassningen. En välbyggd bil bör ha jämna spalter mellan karossdelarna, även om det i många fall tillåts en viss variation. På Tesla Model 3 är det dock stora skillnader, på ena sidan motorhuven en spaltbredd på 4,4 millimeter, på andra 2,4 millimeter. Spalten mellan vänster bakskärm och bakdörren är 6,8 millimeter, på högra sidan är det 4,8 millimeter.

Efter några veckor som ägare till en Tesla Model 3 har alltså Jason Fenske på Engineering Explained fått en mixad upplevelse. Model 3 är en fantastisk bil på många sätt men den har samtidigt en bedrövlig kvalitetsnivå när det gäller kaross och lackering.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen