Avslöjat: Kia sätter elbilar på paus – för att maxa dieselsuvarna

Ett nytt brev till Kias spanska återförsäljare bevisar att märket vill pressa ut suvar under resten av året i Spanien – istället för att leverera elbilar och laddhybrider.

Avslöjat: Kia sätter elbilar på paus – för att maxa dieselsuvarna

Kias återförsäljare i Spanien har fått strikta förhållningsregler från huvudkontoret. Inga nya elbilar eller laddhybrider får säljas förrän efter nyår, skriver Transport & Environment.

Anledningen är att Kia vill fokusera på att sälja mer vinstgivande suv-modeller, ofta med dieselmotor, fram till årsskiftet.

Kias spanska chef för produktplanering och logistik har skrivit ett brev till samtliga återförsäljare i landet, där de uppmanas att försena registreringen av märkets elbilar och laddhybrider till den 1 januari. I brevet står det också att reglerna är "oundvikliga" och att säljarna "måste följa dem utan undantag".

"Vill pressa ur sista droppen"

Målet är enligt Transport & Environment att biltillverkarna vill maximera vinsterna från suv-modellerna där de oftast tjänar betydligt mer pengar än på laddbilar. Men om koldioxidsiffran för märkets modeller höjs under 2019 innebär det också ett lägre eventuellt bötesbelopp nästa år när nya EU-regler om lägre koldioxidutsläpp träder i kraft.

"Biltillverkarna har sagt att efterfrågan på elbilar inte finns, att bilköparna inte vill köpa renare bilar. I verkligheten har biltillverkarna hållit tillbaka försäljningen av elbilar för att kunna pressa ur sista droppen ur bensin- och dieselbilarna. Det här brevet är bara ännu ett bevis för det", säger Julia Poliscanova på T&E.

Alper Celik är produktchef på Kia.

"Kan sälja fler suvar – som vi tjänar mycket pengar på"

Även om Kia ligger långt framme när det gäller överkomliga elbilar och laddhybrider med lång räckvidd har produktchefen Alper Celik uttryckligen sagt att elbilarna är ett sätt för märket att sälja fler suvar.

"Vi tjänar inte mycket pengar på dagens elbilar men vi bygger upp en stor kundbas. Och eftersom de sänker snittet för våra koldioxidutsläpp kan vi sälja fler suvar som vi tjänar mycket pengar på", sa han i en intervju med Recharge.

Enligt Kias pr-chef i Sverige, David Lilja, har svenska Kia inte skickat ut något liknande brev. Enligt honom gäller detta också enbart demobilar hos återförsäljarna själva.

"Det handlar om ett missförstånd av personen som skickade ut brevet, där instruktionen till återförsäljarna gällde deras demobilar. Då efterfrågan på el- och hybridbilarna är så stor var uppmaningen att hålla på registreringen av demobilarna med cirka två månader för att på så vis prioritera kundleveranserna", skriver David Lilja i ett mejlsvar till Recharge.

I brevet står dock att återförsäljarna ska vänta med att ta betalt för eller fakturera kunder för sina elbilar eller laddhybrider till nästa år, och det indikerar att det handlar om kundbilar och inte demobilar.

Fotnot: Vi har sökt spanska Kia för en kommentar. Hela brevet till Kias spanska återförsäljare kan du läsa här (på spanska).

Har du uppgifter och vill tipsa nyhetsredaktionen? Du kan vara anonym. Tipsa oss här!
 
Jag kommer köpa en laddbar bil nästa gång jag byter.
Ja
283
140
Nej