Mercedes EQA kommer 2020

Mercedes lilla SUV-modell GLA får en helelektrisk motsvarighet kallad EQA under 2020.

Mercedes EQA kommer 2020

Mercedes EQA vintertestas just nu i Norrland. Där har bilen fångats på spionbilder. 

I samband med lanseringen av andra generationens GLA berättade Mercedes-Benz svenske chef Ola Källenius mer om den helelektriska motsvarigheten EQA.

EQA blir den första Mercedes som tillverkas i Frankrike. I fabriken i franska Hambach tillverkas redan de elektriska Smart-bilarna. 

Mercedes-Benz har investerat drygt fem miljarder kronor i fabriken inför tillverkningen av EQA. Tanken är att fabriken ska göra det möjligt för Mercedes att satsa hårt på elbilar utan att det inverkar på tillverkningskapaciteten för bilar med förbränningsmotorer.

Konceptbilen som presenterades i Frankfurt 2017 var en tredörrars halvkombi, men produktionsbilen blir en femdörrars SUV. En kompakt bil är ändå att vänta bland de tiotalet EQ-modeller som väntas de närmsta åren. Fördelen med en SUV är att den högre karossen gör det enklare att få plats med ett rejält batteripaket.

En del designdrag känns igen från konceptbilen. Bland annat tycks EQA få en liknande ljusramp mellan bakljusen som både EQC och konceptbilen har.

Utgångspunkten för EQA är en ny plattform för elfordon utvecklad av Mercedes för användning i alla kommande EQ-modeller. Den är känd internt under kodnamnet EVA (electric vehicle architecture).

Den flexibla plattformen stödjer fram-, bak- och fyrhjulsdrift, med antingen en eller två elektriska motorer och ett batteri lågt monterat. Elsystemet är på 800V och batteriet kan snabbladdas. Räckvidden för konceptbilen angavs till 400 km, mycket talar för att EQA får längre räckvidd än så.

Mercedes-Benz har investerat i amerikanska ChargePoint för att de ska kunna expandera i Europa med fler laddplatser.

Konceptbilden Mercedes EQA. Troligen får den färdiga bilen liknande bakljus.

Fronten har LED-belysning som kan bilen olika utseende i olika situationer.

Konceptbilden var en halvkombi i Golf-klassen, men den färdiga bilen blir en liten SUV.

 
Mercedes är på helt rätt väg med EQ-modellerna!
Ja
169
17
Nej