Teslas milstolpe: Går med vinst fyra kvartal i rad

Tesla har för första gången någonsin gått med vinst under fyra kvartal i rad.

Teslas milstolpe: Går med vinst fyra kvartal i rad
Foto: Getty

I sin andra kvartalsrapport för 2020 rapporterade Tesla en vinst på motsvarande 957 miljoner kronor, vilket innebär att de för första gången någonsin går med vinst under fyra kvartal i rad. Detta trots att den pågående viruspandemin har inneburit ett hårt slag mot världens biltillverkare.

Omsättningen för perioden blev 55,5 miljarder kronor, vilket är en minskning med fem procent jämfört med året innan. Men det är en bättre siffra än prognoserna visade. 

Tesla skriver att vinsten är ett resultat av "fundamentala verksamhetsförbättringar". En del av vinsten kommer från att företaget dubblade sin försäljning av utsläppskrediter till sina fossilbilskonkurrenter till drygt 3,9 miljarder kronor.

Tesla levererade 90.891 bilar under årets andra kvartal, vilket är en minskning med fem procent jämfört med samma period 2019. Leveranser av Model 3 och Model Y, som började levereras till kunder i mars, ökade med tre procent till 80.277 bilar. Leveranser av Model S och X minskade med 40 procent till 10.614 bilar. 

– Jag har aldrig varit mer optimistisk eller upprymd kring Teslas framtid, säger vd:n Elon Musk i en kommentar. 

Musk meddelar också att de kommer att bygga sin nästa fabrik nära Austin i Texas, USA. Den nya fabriken kommer att ansvara för produktionen av pickup-modellen Cybertruck lastbilen Tesla Semi. Under hösten kommer Tesla bygga tre nya fabriker på tre olika kontinenter samtidigt – en i Texas, en i närheten av Berlin, och en i Shanghai, Kina. 

Teslas aktiepris steg med fem procent efter att kvartalsrapporten publicerades. 

 
 
 
 
 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.