Euro NCAP: Toppbetyg till Volkswagen ID 3

Euro NCAP har nu krocktestat Volkswagen ID 3 och ger den toppbetyget fem stjärnor.

Euro NCAP: Toppbetyg till Volkswagen ID 3

Volkswagen ID 3 får full pott i den senaste rundan av krocktest från Euro NCAP. VW:s nya elbil får höga poäng i samtliga delmoment, inkluderande den allt mer viktiga för "Förarstödssystem".

Eftersom ID 3 är den tyska bilkoncernens första modell som byggs på elbilsplattformen MEB ger resultatet en viktig fingervisning även för hur andra kommande MEB-baserade modeller som Volkswagen ID 4 och Skoda Enyaq iV kommer prestera.

– ID 3 innebär en ny färdriktning för bilindustrin på senare år. Klimatkrisen betyder att vi alla måste anpassa oss till en renare framtid och elbilar kommer bli normen inom de kommande åren. Euro NCAP kommer fortsättta att se till att planetens räddning inte kommer till bekostnad av säkerheten och jag är glad att se att ID 3 – den senaste generationen av folkets bil – inte kompromissar i det avseendet, säger Michiel van Ratingen, generalsekreterare på Euro NCAP, i ett pressmeddelande.

Euro NCAP berömmer ID 3 på flera punkter. Krockskyddet för vuxna (87 procent), barn (89 procent) och fotgängare (71 procent) är alla mycket bra. ID 3 har en mittmonterad krockkudde som fälls ut mellan föraren och passageraren för att undvika att de far in i varandra, särskilt vid en sidokrock.

De senaste åren har även Euro NCAP börjat lägga allt mer tyngd på att testa hur bra bilarnas aktiva säkerhetssystem fungerar. Även där klarar sig ID 3 bra. Bilens aktiva skydd för fotgängare och cyklister får 88 procent i betyg.

– Det är en stor framgång för hela ID-teamet. En hög säkerhetsnivå i våra bilar är alltid viktigt för oss och det har därför införts i MEB-plattformen redan från början, säger Volkswagens utvecklingschef Frank Welsch i ett pressmeddelande.

Se videon på krocktesten:

 
Jag kollar alltid upp Euro NCAP betyg inför ett bilköp.
Ja
38
10
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.