Uppgifter: Bygget av Tesla Gigafactory Berlin försenas "massivt"

Det kanske inte blir några svenska Model Y-leveranser i sommar ändå?

Uppgifter: Bygget av Tesla Gigafactory Berlin försenas "massivt"

Teslas fabriksbygge i Tyskland håller inte tidsplanen och står inför en "massiv försening", till skillnad från vad företaget hävdade i sin senaste kvartalsrapport. Detta erfar tyska Automobilwoche som hänvisar till anonyma källor.

Bygget påbörjades i kommunen Grünheide utanför Berlin i juli 2020. Enligt Teslas tidsplan ska fabriken inleda produktionen av crossoversuven Model Y till juli i år – ett år efter byggstarten. En ambitiös plan.

Viktiga byggnader har ännu inte rests på platsen, uppger tidningens källor som ska ha insikt i företaget. Tesla ska heller inte ha skickat in någon bygglovsansökan till kommunen ännu för den batterifabrik som ska beläggas på platsen.

Tesla har själva medgett vissa svårigheter. I en rapport inskickad till den amerikanska värdepappers- och börskommissionen SEC i måndags pekar företaget på sina begränsade erfarenheter av fordonstillverkning utanför Fremont-fabriken i Kalifornien.

Enligt rapporten finns det risk att Tesla inte klarar tidsplanen på grund av en rad olika problem. Bland annat ska det vara saker som regelefterlevnad, upphandlings- och leveranskedje-begränsningar, rekrytering och "takten för att få igång produktionsutrustning och processer med möjlighet att tillverka högkvalitativa enheter i stor skala" som strular.

Om fabriksbygget försenas till efter sommaren lär även de första svenska leveranserna av Model Y behöva skjutas upp igen. Nyligen ändrade Tesla en text på sin hemsida som nu uppger att "produktionen förväntas att inledas i mitten av 2021".

Osäkerhet kring EU-bidrag

Tesla kan också få mindre pengar i EU-bidrag för att starta upp batteritillverkningen än vad som tidigare rapporterats av andra medier.

Europeiska kommissionen godkände i januari ett miljardstöd till flera företag, inkluderande Tesla, BMW och svenska Nothvolt, för att stärka Europas ställning i den globala elbils-kapprustningen som nu pågår. Totalt ska 3,5 miljard euro ges ut i stöd till olika batteritillverkningsprojekt.

Enligt Business Insider ska Tesla få en miljard euro i statligt stöd för batteridelen av sitt byggprojekt. Enligt det tyska ekonomi- och energiministeriet BMWi har beloppet dock inte faställts ännu.

Vi kan för närvarande inte bekräfta siffrorna som cirkulerar om finansieringsnivåer för Tesla. Det finns för närvarande inget slutligt finansieringsbelopp för enskilda projekt, säger en myndighetstalesperson till Automobilwoche.

Tesla lovar för mycket.
Ja
75
38
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.