Nytt elbilstest visar – så mycket ökar förbrukningen med takbox

Norska elbilsföreningen har testat en Skoda Enyaq med takbox i olika hastigheter: Intressanta kurvor.

Nytt elbilstest visar – så mycket ökar förbrukningen med takbox

Att förbrukningen ökar när bilen är fullastad och luftmotståndet försämrat av en takbox är ingen överraskning. Frågan är bara hur pass mycket den och hur detta skiljer sig, eller inte skiljer sig, i olika hastigheter.

Precis detta har Norska Elbilsföreningen testat.

De har tagit en av de bäst säljande elbilarna i Norge i år (även om Mustang Mach-E sålde bäst i maj) – Skoda Enyaq iV 80 med bakhjulsdrift och 204 hästar. Däckdimensionen man körde med var 235/45 R21 fram och 255/45 R21 bak. Takboxen är en Packline NX-Twin XL, enligt artikeln en av de populärare bland elbilister i Norge. 

Det man kan utläsa av deras graf är att förbrukningskurvorna följer varandra i 80 och 100 km/h, men att den sedan sticker iväg en aning i 110 km/h när luftmotståndet blir en ännu större faktor.

Baserat på detta test så tappar en Skoda Enyaq iV 80 lite drygt tio procnets räckvidd i 110 km/h. En inte helt oansenlig mängd, och värt att ta hänsyn till om man planerar att köra många mil under semestern. Noterbart är att detta test är utfört i en yttertemperatur på mellan 18,5 och 21 grader. Bilens klimatanläggning på 20 grader.

Väntat utfall.
Ja
277
6
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.