OKQ8 satsar på vätgas – bygger 10 stationer

OKQ8 inleder samarbete med danska Everfuel – öppnar 10 tankställen innan 2024.

Annons
Annons

Tidigare i våras kunde vi rapportera om att det danska bolaget Everfuel vill bygga ut det svenska vätgasnätverket. Med det ska man bidra till den av EU delfinansierade nordiska ”vätgaskorridoren” som nu byggs med 15 stationer längs de stora vägarna i södra Sverige. Då sökte man fortfarande annan finansering för 7 av dessa.

Nu står det klart att 10 av stationera kommer att byggas tillsammans med OKQ8. I ett pressmeddelande skriver OKQ8 att man gemensamt ska öppna 10 vätgasstationer redan år 2024.

– Vi vill hjälpa våra kunder ställa om och vätgas är ett spännande alternativ för framtiden och ett viktigt steg för att Sverige ska kunna nå uppsatta klimatmål. Vi behöver starka partnerskap för att möjliggöra snabbt utveckla vätgasmarknaden i Sverige och Everfuel har gedigen kunskap och erfarenhet inom området, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8.

Tankställena ska byggas på befintliga OKQ8-mackar och i det primära förslag som man tagit fram är det Malmö, Trelleborg, Göteborg och Stockholm som ska föräras med vätgassattioner. Övriga orter och mer specifika platser kommer att meddelas löpande.

Man skriver också att vätgasnätverket initialt ska tjäna tyngre transporter, såsom lastbilar och bussar, men vara öppna även för personbilar.

OKQ8 ligger också långt fram när det kommer till att bygga ut laddinfrastruktur. 800 laddplatser ska byggas på 300 stationer i Sverige. I den första utbyggnadsetappen, som drar igång i höst, ska 8 befintliga OKQ8-stationer få snabbladdare – vilka det är hittar du här!

Annons
Annons
Rulla till toppen