ProLogium ska börja leverera solid state-batterier till VinFast

Den taiwanesiska batteritillverkaren ProLogium kommer att börja leverera så kallade fastfasbatterier till biltillverkaren VinFast.

Annons
Annons

Den vietnamesiska biltillverkaren VinFast startar ett samarbete med den taiwanesiska batteritillverkaren ProLogium Technology gällande solid state-batterier. Dessa batteriers höga energidensitet gör det möjligt att bygga de i mindre storlek och de blir då lättare i vikt. De innehåller dessutom inga brand- och miljöfarliga elektrolyter, vilket gör dem säkrare än vissa andra batterier.

VinFast är en ny biltillverkare som började producera bilar för sin hemmamarknad år 2019, bilarna fick då förbränningsmotorer baserade på teknik från den tyska tillverkaren BMW.

VinFast fasar ut förbränningsmotorer till förmån för nyutvecklade elmotorer. Samtidigt expanderar de nu till globala marknader, med början i USA, Kanada och Europa. I just USA planerar man att lansera två nya modeller i år.

Batteritillverkaren ProLogium, som nu inleder ett samarbete med den vietnamesiska biltillverkaren, befinner sig i uppstartsfasen. Deras satsning på solid state batterier kommer att finansieras av Vingroup, som är VinFasts moderbolag.

ProLogium är en av många nystartade bolag som håller på med så kallade fastfasbatterier. Teknologin kan avsevärt minska produktionskostnaderna för elbilar, vilket har varit en orosfaktor i branschen. Det i synnerhet på den europeiska marknaden, där försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer förbjuds från och med 2035.

ProLogiums vd, Vincent Yeang, säger följande i ett pressmeddelande.

–  Vi är en stor innovatör inom batteriteknologi med redan beprövade tillverkningsmöjligheter och vi siktar på att bli en huvuddrivkraft för en hållbar värld genom högpresterande, säkra och prisvärda teknologier.

Nu har VinFast och ProLogium ingått ett avtal som säkrar en batteriförsörjning från ProLogium för nästa generation bilar. ProLogium ska börja leverera solid state-batterier till VinFast från och med 2024.

Annons
Annons
Rulla till toppen