Studie: Elbilen släpper ut lika mycket som en V70

GMC Hummer är en 4,1 ton tung pickup med ett batteripaket på 212,7 kWh. När den körs i USA har den ett koldioxidutsläpp på 212 gram per kilometer.

Studie: Elbilen släpper ut lika mycket som en V70
GMC Hummer är en elbil – men inte så värst miljövänlig.

Nya GMC Hummer EV är som det fullständiga namnet tyder på – en elbil. Trots det har en studie nu kommit fram till att om bilen körs och laddas i USA, så "släpper den ut" 212 gram koldioxid per kilometer (341 g/mile). Det är ungefär lika mycket som en Volvo V70 T5 från 2016 släpper ut under stadskörning.

Vi har tidigare rapporterat om att köpare av nya GMC Hummer kan få vänta i upp till 17 år innan de får sin bil. Samt att när den väl står levererad på uppfarten kommer den väga 4,1 ton, med ett batteripaket på 212,7 kWh och kräva utökat körkort.

En studie gjord av American Council for an Energy-EfficientEconomy (ACEEE) har mätt vad elbilen faktiskt släpper ut om man kör och laddar den i USA. GMC Hummer är en batterielektrisk bil, att den skulle släppa ut någon koldioxid från ett avgasrör är därmed helt uteslutet.

Det handlar om hur elen är producerad. Enligt studien ska 60 procent av elen i USA produceras genom förbränning av fossila bränslen. Med den siffran i åtanke kunde ACEEE räkna ut att GMC Hummer har en "upstream emission", eller utsläpp i tidigare led på 212 gram koldioxid per kilometer.

GMC Hummer kommer nog aldrig kallas förnuftig med tanke på den enorma förbrukningen men jämför man med storasystern Hummer H1 som har ett koldioxidutsläpp på 552 gram per kilometer så är det småpotatis. 

Tuff bil!
Ja
126
455
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.