Galet långa väntetiden för elbilen: 17 år

Om du har köpt en ny bil och blivit lovad en leveranstid på max ett år kan du känna dig lyckligt lottad. Köpare av nya GMC Hummer EV kan få vänta i upp till 17 år som det ser ut just nu.

Annons
Annons

GMC Hummer EV har inte funnits på marknaden länge. Första pickup-versionen lanserades för snart ett år sedan och första suv-versionen ska komma tidigt 2023. Är du en av de 77 000 som har lagt en beställning kan du räkna med att få vänta ett antal år.

Anledningen är att GM Factory Zero bara lyckas bygga 12 enheter varje dag. Trots en personalstyrka på 700. Detta gör att när alla 77 000 ordrar har byggts kommer 6 416 dagar ha passerat, eller ungefär 17 år. Jämfört med Fords fabrik i Dearborn, Michigan, som bygger 150 stycken F-150 Lightning varje dag, har GM en hel del att förbättra.

Galet långa väntetiden för elbilen: 17 år
GMC Hummer EV ska ha en ”CrabWalk” funktion som tillåter körning i sidled, döpt efter sättet krabbor går på.

Men allt ligger inte på GM och deras medarbetare. Likt alla biltillverkare så har GM också leveransproblem och komponentbrist. Problemen lär inte minst vara extra stora för just GMC Hummer på grund av dess gigantiska batteripaket på 212,7 kWh netto – nästan fyra gånger så stort som en vanlig Volkswagen ID.3 (58 kWh).

GM har påpekat att deras produktion av GMC Hummer går långsammare än förväntat men att det kan bero på att den bygger på en helt ny elbilsplattform. Det är mycket som står på spel och GM vill försäkra sig om att varje enhet som lämnar fabriken gör det i toppskick och utan anmärkning.

Den 17 år långa väntetiden kan däremot kortas ner. GM har tecknat ett avtal med sydkoreanska LG Energy Solution om att bygga en batterifabrik i Michigan. När batterifabriken väl börjar leverera förväntar GM att produktionen kommer kunna öka exponentiellt. 

Annons
Annons
Rulla till toppen