Volvo lämnar Europas största bilorganisation

Volvo avslutar samarbetet med den europeiska lobbygruppen för fordonsindustrin ACEA.

Annons
Annons

Volvo meddelar att man i slutet av detta år kommer att lämna ACEA, Europas största lobbygrupp för fordonsindustrin som grundades 1991.

Enligt Automotive News är anledningen att Volvo och ACEA har motstridiga åsikter gällande omställningen till elbilar.

Volvo hänvisar, i samband med beslutet att lämna Europas största bilorganisation, till sin hållbarhetsstrategi. Den handlar bland annat om att Volvo vill att hälften av deras försäljning ska utgöras av elbilar, och det redan år 2025. Från och med 2030 vill man dessutom enbart tillverka helelektriska bilar.

Något som inte riktigt stämmer överens med lobbygruppens sätt att jobba.

–  Vi kommer att vara ett helelektriskt företag fem år tidigare än EU:s planerade avveckling, så varför skulle vi inte vara offentliga och högljudda och säga att vi tycker att detta är det bästa för vår affärsmodell, våra kunder och för planeten, sa Volvos vd Jim Rowan till Automotive News under förra månaden.

Volvo och bilorganisationen har delade åsikter om EU:s beslut att förbjuda förbränningsmotorer. ACEA är nämligen inte nöjda med att Europaparlamentet hade avvisat försök att försvaga förbudet som innebär att inga nya bilar med förbränningsmotorer kan säljas från och med 2035. 

Tidigare har även Stellantis meddelat att man kommer att lämna ACEA i slutet av 2022 för att hitta ett nytt sätt att jobba med framtida mobilitetsfrågor.  

Annons
Annons
Rulla till toppen