Geely gör om Smart till lyxig elbil med 272 hästar

2019 köpte Geely hälften av aktierna i Smart. Det kan ha räddat märket och bäddat för en ny elektrisk minibil med lyxkänsla och 272 hästar.

Annons
Annons

Under flera år kämpade Mercedes med att rädda Smart. Men hur mycket pengar de än tryckte in i marknadsföring lyfte inte försäljningen.

Dödsdomen sägs ha varit klubbad när Volvo-ägaren Geely visade intresse för märket. Och nu, många miljarder senare, kan Smarts vd Dirk Adelmann visa upp den kompakta elektriska citybilen Smart #1.

Målet är att behålla befintliga kunder, men samtidigt locka nya yngre. Ledordet är ”light premium” och siktet är ställt på de som i dag köper Mercedes A- och B-klass – bilmodeller som inte längre är prioriterade för Mercedes, uppger Mercedes vd Ola Källenius till Automotive News.

 

 

 
Geely gör om Smart till lyxig elbil med 272 hästar
”Light premium” ska genomsyra alla kommande Smart-bilar.
Geely gör om Smart till lyxig elbil med 272 hästar
Smart lanserades på bilmässan i Frankfurt 1997, men redan 25 år tidigare började arbetet med att ta fram en mer miljövänlig bil för trånga städer.

Smart #1 är 4,3 meter lång och har en elmotor på 272 hk och 343 Nm – det är alltså långt ifrån den mikrobil som lanserades på bilmässan i Frankfurt 1997.

Bilen byggs i Kina på Geely-plattformen SEA. Räckvidden är 44 mil och maximal laddhastighet är 150 kW.

Som mest sålde Smart 130 000 bilar per år i Europa. Dirk Adelmann har antytt för återförsäljarna att de forna glansdagarna ska komma åter. Mercedes kommer att fortsätta sälja Smart Fortwo då den inte ingår i ”nya Smart”.

Geely gör om Smart till lyxig elbil med 272 hästar
Snö och kyla ska inte vara något hinder för en liten elbil.
Annons
Annons
Rulla till toppen