Northvolt ska använda träkol i batteritillverkningen

Northvolt fortsätter att segla framåt inom batteriindustrin. Den svenska batteritillverkaren går samman med det svensk-finska skogsföretaget Stora Enso för att tillverka batterier av kol.

Annons
Annons

Svenska batteritillverkaren Northvolt planerar enligt Bloomberg att tillverka batterier från kolet som finns i träd. Planen är att samarbeta med det svensk-finska skogsföretaget Stora Enso.

Batteritillverkaren Northvolt har utmärkt sig genom att bygga den allra första giga-batterifabriken i Europa. Man har redan inlett leveranser till biltillverkare.

Nu planerar Northvolt att tillsammans med Stora Enso tillverka hållbara batterier med ligninbaserat hårt kol i industriell skala, det meddelade företagen under fredagen.

Målet är att minska miljöavtryck och naturligtvis även kostnader.

Emma Nehrenheim, som är miljöchef på Northvolt, säger följande. 

– Vi utforskar en ny källa till hållbart råmaterial och utökar den europeiska batterivärdekedjan, samtidigt som vi utvecklar en billigare batterikemi.

Lignin är en av de största förnybara kolkällorna som vi har på vår planet. Det är en polymer härledd från växter. Polymeren finns i cellväggarna hos växter på torra land, faktum är att träd består 20 till 30 procent av just lignin.

Samarbetet går ut på att Stora Enso kommer att tillhandahålla sitt ligninbaserad anodmaterial Lignode, medan Northvolt i sin tur kommer att bedriva celldesign, produktionsprocessutveckling samt själva uppskalning av tekniken.

Stora Enso är just nu världens största kraftligninproducent. De producerar 50 000 ton per år vid deras anläggning som ligger i finska Sunila. Utöver det genomför de också en förstudie av den första industriella produktionen av Lignode. 

Volkswagen Group har investerat hundratals miljoner dollar i Northvolt för att säkra batteriförsörjningen till sina elbilar.

Annons
Annons
Rulla till toppen