Tesla Model Y slår rekord hos Euro NCAP – säkraste som någonsin testats

Euro Ncap har krocktestat tyskbyggda Tesla Model Y – och resultatet är nästintill perfekt i två delmoment. Totalbetyget är det högsta någonsin.

Annons
Annons

Model Y får det högsta säkerhetsbetyget som säkerhetsorganisationen Euro NCAP någonsin delat ut med de nuvarande betygskraven. I kategorin krockskydd för vuxna når Model Y 97 procent av 100 möjliga. I klassen aktiv säkerhet är betyget ännu högre – 98 procent.

Euro NCAP lyfter uttryckligen fram Teslas kamerabaserade ”Vision”-system. Det presterar anmärkningsvärt väl i att förhindra kollisioner med andra bilar, cyklister och fotgängare.

Delmomentet skydd av barn ger Model Y 87 procent och skydd av oskyddade trafikanter 73 procent.

– Grattis till Tesla för ett verkligen enastående rekordhögt Model Y-betyg. Tesla har visat att inget annat än det bästa är tillräckligt bra för dem och vi hoppas få se dem fortsätta att sträva efter det målet i framtiden, säger Michiel van Ratingen, generalsekreterare för Euro NCAP.

I testerna lyckades de kinesiska bilarna Ora Funky Cat and Wey Coffee 1 få fem stjärnor. Sämre gick det för koreanska Kia Niro som fick fyra stjärnor med standardutrustningen. Bilen måste utrustas med ett extra säkerhetspaket för att få ett femstjärnigt betyg.

– Vi har sett goda resultat från kinesiska tillverkare tidigare, men också några riktigt dåliga. I år kommer vi testa fler kinesiska bilar än någonsin och Great Wall har verkligen satt ribban högt, säger Euro NCAP:s generalsekreterare Michiel van Ratingen.

Annons
Annons
Rulla till toppen