Börsras för Polestar – halverad värdering på tre månader

Polestars värdering har halverats sedan börsintroduktionen på midsommarafton.

Börsras för Polestar – halverad värdering på tre månader
Polestars vd Thomas Ingenlath ringde själv i Nasdaq-börsens klocka några dagar efter noteringen. Sedan dess har företagets värdering tappat rejält.

Det ser riktigt tufft ut för Polestar på börsen. Sedan noteringen på Nasdaq den 23 juni, då Polestar slogs ihop med bolaget Gores Guggenheim i en så kallad spac-affär, har företagets aktie rasat i värde, rapporterar sajten Carup.

Då, för tre månader sedan, stängde Polestar på 13 dollar per aktie. Det motsvarade då en företagsvärdering på 275 miljarder kronor, eller 300 miljarder om vi justerar det till dagens penningvärde.

Sedan har det gått utför för Polestar-aktien. Vid stängning under torsdag 22 september låg aktievärdet på 6,27 dollar, vilket gör att företaget är värt 150 miljarder kronor. Det innebär alltså att halva elbilstillverkarens värde har försvunnit.

Det har skett samtidigt som Tesla ökat sitt värde med 16 procent, noterar Carup.

De som förlorar mest på Polestars börstapp är förstås storägarna Volvo Cars (49,5 procent) och Geely (38 procent), men även den amerikanska skådespelaren Leonardo DiCaprio och pensionsbolaget AMF har fått se sina aktier halveras i värde.

Polestar-aktien fick sig också en törn efter att man i början av september presenterade sin halvårsrapport. I den framgick det att tillverkaren mer än dubblade sin rörelseförlust till 885,2 miljoner dollar, motsvarande 9,5 miljarder kronor.

Polestar har lovat att öka sin leveransvolym i år till 50 000 bilar och man lär ha satt stora förhoppningar till sina kommande elbilslansseringar. Näst på tur är Volvo EX90-syskonet Polestar 3 som ska visas upp i oktober.

– Vi kommer nu att påbörja ett nytt kapitel i vår historia som kan sammanfattas med ett ord: tillväxt. År 2025 siktar vi på att sälja 290 000 bilar per år, vilket är tio gånger fler än vi sålde 2021. Vi har redan en framgångsrik verksamhet. Börsnoteringen ger oss medlen och plattformen att leverera enligt våra ambitiösa framtidsplaner och att driva branschledande hållbarhetsmål vidare framåt, sa Polestars vd Thomas Ingenlath i samband med börsnoteringen i juni.

Jag tror att Polestar kommer att återhämta sig på börsen!
Ja
285
137
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.