Så ska kinesiska Nio ”eliminera allt vad räckviddsångest heter” i Sverige

Nios "Power Swap"-stationer kommer nu till Sverige. Den automatiserade stationen kan byta ut batteripaketet på märkets elbilar på endast 5 minuter.

Annons
Annons

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio har idag ett eget nätverk av stationer för snabba batteribyten, eller ”Power Swap”-stationer som de kallar dem, i hemlandet Kina. Här i Europa har även några stationer i Norge, där Nio säljer elsuven ES8.

Nu står det klart att Nio även ska bygga flera stationer i Sverige inför lanseringen av deras Tesla Model S-utmanare Nio ET7. Batteribytestekniken är en del i Nios strävan efter att göra det ”enklare att ladda än att tanka”, uppger man.

– En av de största fördelarna med att ha en Nio är att enkelt och helt automatiskt kunna byta batteri. Därför börjar vi redan nu att bygga den första av flera kommande Power Swap Stations, säger Kajsa Ivansson-Sognefur, kraftchef på Nio Sverige.

”Eliminerar allt vad räckviddsångest heter”

Den första ”Power Swap”–stationen i Sverige ska öppna i Varberg på västkusten. Fler stationer ska dessutom börja byggas under 2022, uppger tillverkaren.

Varje station rymmer tolv batteripaket och kan utföra tolv byten i timmen. Paketen i stationen laddas långsamt och skonsamt vilket gör att tekniken förlänger livslängden på Nios elbilar, menar man.

– Nu förändrar vi infrastrukturen för elbilsladdning i Sverige. Med våra Power Swap Stations eliminerar vi allt vad räckviddsångest heter, spar tid i vardagen och gör livet med elbil enkelt och bekvämt för våra användare, säger Mattias Lundgren, chef för Nio Sverige.

Annons
Annons
Rulla till toppen