Zeekr före Volvo i Europa med den nya snabba Geely-tekniken

Geely planerar att lansera ytterligare en elbil i Europa nästa år – som bygger på högvoltsplattformen SEA. Men det blir varken Volvo eller Polestar som får den stora äran.

Annons
Annons

Zeekr 001 heter bilen i fråga som lanserades förra året i Kina. Det är den första, och än så länge även den enda, elbilen som bygger på SEA-plattformen. När den först visades upp som konceptbil bar den däremot ett annat namn – och märke. Det var ursprungligen Lynk & Co i Göteborg som ritade modellen som sen kom att bli Zeekr 001.

Zeekrs vd, An Conghui, berättade nyligen om märkets ambition att ta sig till Europa någon gång nästa år. Vidare berättade han även att Zeekr 001 skapades med USA och Europas krav i tankarna, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på elbilens ursprung.

Utmärkande för 001 är att den har 100 mils räckvidd, enligt den kinesiska körcykeln. Detta tack vare batteriet Qilin som Zeekr och CATL har utvecklat tillsammans. Utöver det väntas den också bli först ut med Viridis ultrasnabbladdning. 30 mils laddning på fem minuter ska den klara av med deras 600 kW-laddare.

Trots att Zeekr verkar bli först i Europa med SEA-plattformen och ultrasnabbladdningen så väntas Volvo och Polestar också lansera modeller med samma teknik.

I Kina kostar Zeekr 001 drygt 450 000 kronor. Vad den kommer kosta när den kommer till Europa har däremot inte presenterats än.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen