Film: 100 mil med fyra elbilar på en dag

Hur bra eller dåligt går det att ge sig ut på en oplanerad långresa med elbil? Det här är tredje gången vi verklighetstestar elbilar och infrastrukturen med ett gäng moderna elbilar på en och samma dag. Vilken bil klarar utmaningen bäst? Eller blir det den mänskliga faktorn – eller kanske apparna – som avgör?

Annons
Annons

Eftersom utvecklingen går snabbt har vi höjt antalet mil från 75 till 100 – även om det är få av oss som ofta kör så långt på en och samma dag ska man givetvis kunna det utan bekymmer.

På startlinjen finns Hyundai Ioniq 5 med riktigt snabb laddning, nya Nissan Ariya med ett stort batteri, energieffektiva Tesla Model Y med ett fantastiskt laddnätverk och coupésyskonet till Sveriges mest sålda elbil 2022: Volkswagen ID.5. Alla stora och fina familjebilar till rimliga elbilspriser.

LÄS HELA TESTET: 100 mil med fyra elbilar – på en dag

Sträckan är Solna–Göteborg tur och retur, men tillbakaresan måste gå via Örebro för att göra det mer utmanande.

Men den verkliga prövningen är att ingen av förarna får planera sin resrutt på förhand och ingen får använda vettiga elbils-navigationsappar som A Better Routeplanner eller Chargefinder. Vi låter bilarnas infotainmentsystem och navigering klara av planerandet och laddstations-hittandet – något som visar sig vara väl så svårt för flera av dem.

Följ med på den långa resan för att se hur det är att köra elbil på riktigt – utanför reklamens förenklade värd.

Annons
Annons
Rulla till toppen