Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?

Hyundai Ioniq 5 har fräck formgivning och väldigt imponerande specifikationer. Är detta bilen för alla som kan tänka sig en elektrisk vagn men som inte vågat ta klivet tidigare?

Annons
Annons
Bilarna i detta test:

• Hyundai Ioniq 5 – 217 hk, batteri 72,6 kWh, grundpris 539 900:–
• Skoda Enyaq iV 80 – 204 hk, batteri 77 kWh, grundpris 571 900:–

✔ ANALYS
✔ EKONOMI
✔ FÖRBRUKNING
✔ KÖREGENSKAPER
✔ LADDHASTIGHET
✔ VÅR FAVORIT

Förväntningarna på Hyundais helt nya elbil är skyhöga, liksom intresset, både hos er läsare och hos oss på redaktionen. Ioniq 5 är utan tvekan en av de mest hajpade bilarna på länge. 

Det finns många och goda skäl till att det är så. Redan från start drar den läckert retromoderna formgivningen till sig uppmärksamhet och väcker nyfikenhet. Men det som gör att aktiviteten bubblar på diverse internetforum är bilens egenskaper och vad den ser ut att lova på pappret. Här är den första elektriska modellen med en någorlunda hanterbar prislapp som på allvar höjer ribban för avancerad teknik och laddningsförmåga. Troligtvis är det därför många känner att de med Ioniq 5 kanske skulle våga ta klivet över till en helt elektrisk bil. Intresset har en logisk förklaring.

Vi på redaktionen har därför också länge sett fram emot att få testa och utvärdera bilen. Klarar den att leva upp till förväntningarna? Ritar den om kartan för elbilar kring halvmiljonen? Har Hyundai skapat vagnen som gör att fler bilköpare nu kan tänka sig att överge förbränningsmotorn, kanske att köra elektriskt som endabil i hushållet?

För motståndet står Skoda Enyaq som vann vårt test mot sina kusiner från Audi och VW (se ams Edition Recharge, temanummer 3/2021). Den är därför det bästa i samma segment som VW-koncernen har att erbjuda just nu. Skodan utsågs dessutom, med det mindre batteriet, nyligen till ”Årets miljöbästa bil” av organisationen Gröna bilister.

När man läser specifikationen verkar dock inte Enyaq alls lika imponerande. Den flyttar inte fram positionerna på samma sätt som Ioniq 5. Frågan är om den kommer att bli omkörd redan nu?

Vi kan avslöja att det blir en otroligt jämn match mellan två kompetenta vagnar som har både likheter och olika karaktärer. Häng med bland våra mätresultat, analyser och även subjektiva åsikter om vilken vi skulle välja och varför!

HYUNDAI Ioniq 5

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Formgivningen av Ioniq 5 är förvirrande. Ensam på bild tror man lätt att den ser lika stor ut som en Golfklassare, men den är i själva verket mycket större på alla ledder.

FORMGIVNINGEN och specifikationerna hos Hyundais nya helt elektriska modell lovar mycket. Man kan tro att den ska vara totalt överlägsen. Men det ska visa sig bli en enormt jämn duell när bilen både imponerar stort samtidigt som vissa förväntningar inte riktigt infrias.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Med tjänsten Charge myHyundai kan man söka efter laddstolpar och betala för elen direkt via sitt konto. Man kan starta laddningen via appen eller med hjälp av ett RFID-kort som man blippar vid stolpen. I Sverige har man bland annat tillgång till nätverken Bee, E.ON och Ionity via tjänsten och i Europa över 220 000 laddpunkter. Man behöver ha ett premiumkonto hos Charge myHyundai för att kunna ladda för taxan 3,10 kr/kWh hos Ionity istället för 8,70 kr/kWh. Det kostar 139 kronor i månaden. Vi har testat tjänsten via appen och kunde ladda väldigt smidigt. Det var bara att parkera vid stolpen, koppla in kabeln och sedan välja start i appen på det uttag vi stod vid.

TEKNIKEN En av de saker som känntecknar Ioniq 5 är att den är fullproppad med utrustningsfinesser och avancerad teknik. Det är den första modellen som bygger på den nya plattformen E-GMP. Vissa grejer ser vi för första gången på en produktionsmodell och andra har inte har varit tillgängliga på en bil i det här segmentet tidigare.

Hyundai använder sig nämligen av 800-voltsteknik som möjliggör supersnabb laddning, vilket hittills bara funnits på vagnar i miljonklassen. Maximal laddeffekt är 220 kW och bilen är dessutom duktig på att ladda länge med relativt hög effekt. Vi noterar faktiskt en ny rekordtid i intervallet 10–90 procent i samband med vår laddningsmätning. Ioniq 5 gör det på bara 27 minuter!

Långkörningspotentialen är därför god med snabba stopp för att fylla på ny ström. Men det finns en detalj som slänger grus i maskineriet. Navigationssystemet kan inte räkna ut och föreslå laddstopp längs vägen åt dig, det måste du göra själv manuellt. Det här är riktigt dåligt för att vara en helt ny elbil.

Som förare måste man därför lägga mycket mer energi på att planera rutten noga, det är inte bara att tuta och köra. Systemet i Skoda, liksom i flertalet andra modeller, föreslår stopp automatiskt åt dig om destinationen ligger utanför bilens räckvidd. Vi kan hoppas att Hyundai redan nu jobbar på en uppdatering på den här punkten.

Batteriet är av litiumjontyp och vätskekylt med en användbar kapacitet på 72,6 kWh. Vid normalladdning (AC) klarar bilen av trefas och en maximal effekt på 10,5 kW. En full laddning tar då under åtta timmar.  Det är modernt och bra.

En än så länge unik detalj är att Ioniq 5 erbjuder så kallad Vehicle 2 Load (V2L) som innebär att bilen kan ge ström från högspänningsbatteriet. Man får på så vis ett energilager på hjul. Det sitter ett uttag inne i bilen under baksätet för detta och man får med en adapter till det utvändiga ladduttaget som gör att man kan koppla in en schukokontakt. På så vis kan man använda Ioniq till att ladda allt från mobiltelefoner till andra elbilar. Man behöver inte oroa sig för batteritorsk, när man når 20 procents laddningsgrad stängs funktionen av automatiskt. Maximal effekt som bilen kan ge är 3,6 kW.

En annan hittills sällsynt finess är att man kan välja till ett solcellstak som lagar energin det fångar i högspänningsbatteriet. Tillvalet kostar 19 900 kronor. Det motverkar urladdning om bilen blir stående en längre tid och hjälper även till att addera mer räckvidd.

Glädjande för oss här i kalla Sverige är att värmepump ingår som standard och hjälper till att hålla nere förbrukning när det är kyligt.

Naturligtvis finns det en app till mobiltelefonen som man kan använda för att kontrollera och sköta vissa funktioner hos bilen. Man kan bland annat övervaka och programmera laddningen, låsa och öppna bilen på distans, samt styra klimatanläggningen.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
FÖRARMILJÖ
1) Ytan till vänster om instrumentklustret är magnetisk och tänkt att fungera som bilens anslagstavla. Kul och praktiskt.
2) Ratten skymmer i vissa lägen delar av kombiinstrumentet, vilket begränsar körställningen och gör att man blir tvungen att kompensera.
3) Materialet på rattknapparna är en slät, glansig, svart plast med bakgrundsbelysta symboler. Problemet är att symbolerna syns väldigt dåligt när solen ligger på från sidan. Ett mindre problem om man äger bilen och kommer ihåg var alla knappar sitter.
4) Växelväljarreglaget är en spak som sitter här nere till höger bakom ratten. Man vrider på spaken för att skifta till R och D, ungefär som på en BMW i3 eller VW ID.4. Snabbt och smidigt.
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?

ATT KÖRA Bland de första saker testlaget noterar när vi sätter oss i förarstolen är att gluggen i ratten är åt det mindre hållet och kransen tjock, vilket sammantaget skymmer delar av instrumentklustret ur vissa vinklar. Detta går att få rätsida på genom att ändra körställning, men innebär att vi inte kan sitta helt och hållet som vi skulle vilja.

Hyundai har inte valt att göra som VW-koncernen eller Tesla och aktivera tändningen bara genom att man sätter sig i stolen och lägger foten på bromsen. Här finns fortfarande en konventionell startknapp. Vad man föredrar varierar, men vi gillar kontrollen man får med den här lösningen.

Växelväljaren är en spak med ett vred på högersidan bakom ratten. Hyundai hakar på trenden från en del andra bilmodeller – med rätta, för det känns enkelt och intuitivt att använda.

Körupplevelsen är tyvärr en besvikelse redan från första metern. Och Skoda som den möter här är dessutom långt ifrån det vassaste som finns i klassen.

Förväntningarna påverkar till viss del, eller åtminstone förvärrar gapet mellan förhoppning och intryck. Ioniq 5 är nämligen inte alls så ärtig och distinkt att köra som den tuffa formgivningen får en att tro eller hoppas att bilen ska vara.

Känslan är istället generellt mjukt slapp med diffus och dålig vägkontakt. Bilen må se ut som en uppblåst, jättestor Golfklassare, men bakom ratten upplever man den verkligen som den crossover den är, nästan som en minibuss.

Om man ska se något positivt, är den lättkörd och smidig om man inte bryr sig om körkänsla. Vi noterar plus för att man kan ställa energiåtervinningen i fyra nivåer, samt att man har möjlighet till riktig enpedalskörning – bilen bromsar hela vägen ner till stillastående när man släpper gasen. Det gillar vi.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Vid blink får man hjälp att se i döda vinkeln genom en bild i kombiinstrumentet.

Störst besvikelse är däremot styrningen. Den är relativt direkt men levererar ingen vägkontakt att tala om och servoingreppet är okänsligt. På landsvägar där man ofta får göra små, försiktiga styrkorrigeringar känns det som att Hyundaistyrningen ”klibbar fast” och att elassistansen vaknar först när man tar i mer. Det blir irriterande då man får sitta och kämpa mot styrningen hela tiden.

En lösning är att aktivera den aktiva filhållningen där bilen styr själv, som man kan använda med eller utan farthållare. Den fungerar bra på stora och små vägar, även om det inte riktigt är Teslanivå.

Motorn har lagom med kraft och levererar tillräckligt pigga prestanda. Hyundai både känns och är något snabbare 0–100 km/h än Skoda. Responsen är mer direkt, till och med okänsligt på/av i vissa lägen som resulterar i sämre doserbarhet vid finjusteringar.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Instrument-klustret är digitalt. Utseendet förändras beroende på körläge och färgskalan går att skifta mellan ljus och mörk.

Bromsarna och pedalkänslan lider lite av liknande problematik. Ingreppet är inte helt jämnt och de nyper ibland mot slutet som gör att det kan vara svårt dosera rätt och att stanna snyggt.

Det övergripande intrycket är att Hyundai inte har lagt ner så mycket energi på att få till en bra kalibrering i förarreglagen. Finliret saknas helt enkelt. Skodan upplevs klart mer harmonisk och naturlig i sina reglage – styrningen och pedalerna.

Chassit räddar inte heller situationen för Ioniq 5. Man anar visserligen en hygglig balans och potential för bakhjulsdrivet bus, men bilen är mjukt slapp och uppmuntrar inte till riktigt aktiv körning. Ett plus dock för att man kan stänga av antisladdsystemet.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Ioniq 5 erbjuder Premium Relaxation-säten fram. De går att luta bakåt 90 grader med ett knapptryck och inkluderar ett utfällbart stöd för smalbenen. Det känns ungefär som att sitta i gamla Business Class-säten på flyget. Perfekt om man vill utnyttja laddpausen till en kort tupplur, eller som på bilden fylla i testprotokoll. På förarsidan är premiumstolen standard i den högre utrustningsnivån Advanced och väljer man till komfortpaketet får man samma stol även på passagerarsidan. Premiumstolarna går inte att få till den lägre utrustningsnivån Essential.

ATT ÅKA Ioniq 5 presterar bättre som transportmedel än som körleksak. Man sitter bekvämt både fram och bak med lagom mjuk stoppning och rejäla justermöjligheter – baksätet går att skjuta i längsled och har vinklingsbart ryggstöd.

Kupén är generellt väldämpad med en behagligt jämn ljudbild. Båda bilarna får samma siffror på bullermätaren, men våra öron tycker att vi hör mindre mörka frekvenser av vägljud i Hyundai och att vindbrus i motorvägsfart istället är mer framträdande jämfört med i Skodan. Dock ej så det stör.

Ioniq 5 går bara att få med passiva dämpare till skillnad från Enyaq som har adaptiva som tillval. Bilen rör sig över lag mjukt och behagligt på vägen. Den suger duktigt upp ojämnheter, speciellt i mellanregistret.

Det som gör att Hyundai inte få lika högt betyg som Skoda med adaptivt chassi är att fjädringen dels snackar lite mer över små ojämnheter och dels att den inte har riktigt lika bra kontroll över stora gupp, utan tenderar att då bli en aning yvig i rörelserna. Skodan har ett bredare register där den presterar bra.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Dörrhandtagen är integrerade i karossen. Man trycker ut dem i den främre änden och fortsätter sedan i den bakre för att öppna. Väljer man till Komfortpaket Plus fälls de ut automatiskt när man låser upp bilen. De är inte riktigt lika smidiga som ”vanliga” dörrhandtag.

FÖRNUFT Ioniq 5 har ett väldigt långt axelavstånd, det är en del av den nya plattformen. Fördelen är att det ger generösa innerutrymmen och gör det möjligt att ha den typ av flexibla interiör som bilen har – premiumstolarnas viloläge, den skjutbara mittkonsolen och baksätet som går att justera i längsled.

Hyundai har dessutom ansträngt sig för att få till en hel del bra avläggningsytor och förvaring, inklusive ett väldigt rymligt handskfack. 

Bagageutrymmet har visserligen en hygglig golvyta, större än Skodans, men det är klent på höjden i jämförelse, saknar lastkrokar och har begränsat med utrymme under golvet. Det går att pressa ner laddkabeln längst bak om man stuvar noga, men det är inte alls lika smidigt som den djupa baljan i Skodan där man snabbt kan hiva ner kabeln utan att tänka sig för.

Den viktiga ekonomironden går till Hyundai. Bilen är välutrustad redan i grundutförande, har lägst inköpspris och förväntas hålla värdet något bättre. Ioniq 5 är också billigare som förmånsbil. Troligtvis fäller det avgörandet för en del, särskilt när det är så jämnt i övrigt mellan bilarna.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Mittkonsolen rymmer mugghållare, samt stor förvaring och trådlös mobilladdning under mitt-armstödet som går att lyfta på. Hela mittkonsolen, och armstödet, går dessutom att skjuta i längsled. Mittarmstödet går dock ej att låsa i olika höjd för ännu bättre komfort.

BILENS SJÄL Kanske nästan lika förnuftig som ekonomin är Hyundais laddförmåga. Det är en av de egenskaper som verkligen definierar bilen och där den ligger klart före de flesta konkurrenter. 

Dess personlighet präglas annars framför allt av formgivning och finesser. Ioniq 5 tar för sig och vill sticka ut från mängden. Interiören upplevs ny, fräsch och speciell på ett sätt som matchar utsidan.

Det känns också att bilen är fulladdad med avancerad teknik och nya lösningar. Man har mycket att leka med och kan konfigurera en hel del inställningar som gör att man får den som man vill ha den.

Synd bara att körupplevelsen inte är lika spänstig som formgivnigen. Men det kanske kommer med en vassare N-version i framtiden.

John Eriksson

SKODA Enyaq iV 80

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Färgen Arctic Silver Metallic för 7 500 kronor är inget dumt val om du vill framhäva alla karossveck på din Enyaq.

RÄKNAT SEDAN Skoda Enyaq började synas i registreringsstatistiken i april 2021 har den tills nu arbetat sig fram som den sjätte bäst säljande elbilen. Överlägsen etta april–augusti är VW iD.4, men även om den får anses var mer spännande designad och ha ännu lite bättre fjädringskomfort (bägge med DCC) tyckte vi att Skoda Enyaq var det bättre köpet när de möttes nyligen i vår specialutgåva Edition Recharge.

Priset med utrustning inkluderad, förbrukningen, utrymmet i både baksätet och bagageutrymmet var punkter som fick vågskålen att väga över mot Enyaq i en jämn match som också inkluderade Audi Q4 e-tron.

Det är alltså en riktigt tuff motståndare med gott självförtroende som Hyundai Ioniq 5 går upp mot.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?

TEKNIKEN Den testade Enyaq iV 80 har ett batteri på 77,0 användbara kilowattimmar. En synkronmotor på 204 hästkrafter sitter monterad bak och gör bilen bakhjulsdriven. Numera finns också fyrhjulsdrivna iV 80X för 23 400 kronor mer att välja på. Med extramotorn fram hoppar systemeffekten upp till 265 hästkrafter samtidigt som accelerationstiden till 100 km/h sjunker från 8,7 till 6,7.

För detta stora batteri i iV 80 stiger maximal laddeffekt vid DC-laddning från 100 till 125 kW, vilket alltså är långt under Hyundai Ioniq 5 här som nu höjer ribban i klassen till 220 kW. Hemmavid, vid AC-laddning, är de jämbördiga: 11 kW mot Hyundais 10,5.

ATT KÖRA Ett skutt in bakom ratten och en fot på bromspedalen är allt som behövs för att Enyaq ska vakna och vara redo för färd. Så fort man fört den lilla suddgummiformade växelväljaren bakåt släpper parkeringsbromsen varpå färden redan är igång så snart du själv också lättat på fotbromsen.

Från och med nu pockar inte Enyaq på någon uppmärksamhet, man bara kör. Det är lätt att exempelvis ta den – i alla farter – naturliga styrningen för given. Likaså den väldigt lättdoserade gasen eller regenereringsmotståndet. Att bromsa in mjukt är inte heller några problem, utan att säga att bromsarna är helt perfekt linjära hela vägen ner mot stillastående.

För när man som nu kliver över till Hyundai förstår man att det faktiskt inte är så lätt att exempelvis få till en lagom avtagande styrservohjälp när farten ökar. Skoda verkar ha lagt ner betydligt mer tid på att finslipa dessa körmässiga detaljer. Något som inte syns i försäljningsbroschyrernas tabeller.

Även när vi njuter av några riktigt fina krokvägar håller Skoda konkurrenten bakom sig. Framför allt tack vare en bättre styrkänsla, men också chassit håller bättre koll på kaross och hjul. Väggreppet är riktigt bra. Men att koppla ur ESP tillåter inte Skoda.

Den som tvärtom tycker om att köra så lite som möjligt själv finner att standardmonterade Travel Assist är nära till hands på ratten och fungerar tillfredsställande i såväl köer som på öppnare motorvägar.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Till skillnad från Hyundai tycker Skoda att trumbromsar bak är lämpligast.

ATT ÅKA Enyaq är en bil man gärna åker långt i. Speciellt fram med ypperliga stolar och gott om utrymme. Det är bra i baksätet också men här erbjuder den skjut- och vinklingsbara Ioniq 5 en dimension till som Enyaq inte kan matcha.

Den adaptivt fjädrade Enyaq lyckas inte filtrera bort alla små ojämnheter men är väldigt bekväm. Dock får den oväntat tufft motstånd från den konventionellt fjädrade Ioniq 5 och med väldigt jämbördigt bullerdämpade kupéer (bra nivåer) tycker vi inte att komforten skiljer bilarna åt på ett avgörande sätt.

FÖRNUFT Skoda Enyaq kan vara valet för den som gillar ID.4 men tycker att den har för många pekknappar. Men Hyundai går ett steg längre och erbjuder ännu fler fysiska reglage för föraren att greppa. 

När familjepackningen ska med har Enyaq det väl förspänt med dubbelt lastgolv, finurliga lastnät, rejäla krokar och en ordentlig lastvolym. Det visar sig dock att denna koreanska konkurrent är väl så bra och dessutom har ett skjutbart baksäte för extra flexibilitet. Ska det packas riktigt fullt, eller om höga föremål ska lastas, har den kantiga Enyaq en fördel.

Ekonomiskt har den prisvärda Enyaq ett stort självförtroende och slog sina kusiner från Audi och VW senast i denna gren. Men faktum är att det blir en nock här från Hyundai som slår Skoda både när vi studerar pris och andrahandsvärde. Hoppsan!

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Parkeringsskiva, isskrapa, mönsterdjupmätare och kundvagnsbricka i ett!

BILENS SJÄL Skoda Enyaq har en riktig kassaskåpskänsla i dörrarna och är en fin och rejäl bil på många vis. Samtidigt märks det på vissa detaljer – plasten på de invändiga dörrhandtagen exempelvis – att det finns snarlika koncernsyskon som inte får övertrumfas.

Hyundai verkar ha lagt ribban lite högre när Ioniq 5 skulle bli till. Möjligen är det därför som den bjuder på lite mer personlighet och leklust. Enyaq andas mer strikt tjänstebil och där ägarfokus kanske ligger på andra saker än själva bilen. Familjen till exempel – och omtänksamma finesser för dessa som paraply i dörren, skidsäck, kylbox och cykelhållare med mera finns det gott om. 

Vilket säkert är exakt vad många drömmer om.

Mikael Johnsson

Läsarfrågor

Vi bad er läsare att skicka in era frågor om vad ni ville att vi skulle ta reda på om nya Hyundai Ioniq 5. Det kan hända att man får svar på frågorna på annan plats i testet, men här har vi samlat svaren på ett urval av de läsarfrågor vi fått skickade till oss för att göra det enkelt.

Hur snabbt laddar den på 400 volt?
Maximal laddeffekt vid 400 volt är 50 kW, så det lönar sig verkligen att hitta en 800-voltsstolpe om man kan eftersom effekten då är 220 kW som mest.

Vad är er bedömning av vägljudet?
Ioniq 5 är generellt ganska väldämpad med en jämn ljudbild inne i kupén. Bullermätaren ger samma värden som i Enyaq. Våra öron tycker att däck/vägljud är något mer framträdande i Skodan, medan just de mörka frekvenserna är bättre isolerade i Hyundai där vi istället noterar mer vindbrus när man kör i motorvägshastighet.

Hur är infotainmentsystemet och kan det styras från ratten?
Nej, det går inte att styra infotainmentsystemet från ratten på samma sätt som i till exempel en Mercedes där man kan bläddra bland alla menyer via reglaget på höger ratteker. Det man kan göra i infotainmentväg är att byta radiokanal, låt och justera volymen.

Reglagen på ratten justerar i övrigt farthållaren, färddatormenyn i kombiinstrumentet, aktiv filhållning, körlägen och det finns svarsknapp för telefonen. Hyundaikoncernens infotainmentsystem har de senaste åren varit funktionella, pålitliga och relativt lättskötta med tydlig ergonomi.

Samtidigt har de inte upplevts toppmoderna eller haft den snyggaste grafiken. Systemet i Ioniq 5 känns som en försiktig uppdatering av vad man har haft tidigare. Man sköter det via pekskärmen och har hjälp av några fysiska menyknappar till de vanligaste funktionerna. Integrationen med mobilen är smidig. Grafiken är tydlig och enkel, men den är fortfarande inte lika fräsch som i många konkurrenter och man får inga snygga satellitkartor.

Systemet är tillräckligt snabbt utan att vara blixtrande i reaktionerna, och menyerna har ibland lite väl många nivåer innan man når fram till rätt inställning. Ioniq 5 bryter ny mark på vissa områden, men inte när det gäller infotainmentsystemet.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?

Har hört att den inte har vindrutetorkare bak, stämmer det? Hur kommer det att funka vid regn, slask och snö?
Ja, det stämmer att Ioniq 5 saknar vindrutetorkare bak, vilket vi tycker är lite lustigt. Eftersom det varken regnade eller snöade under testet är det svårt att veta alldeles säkert vad som händer i de lägena, men för att ändå försöka svara på detta körde vi bilen på grusväg och såg till att det dammade så mycket som möjligt.

Vårt experiment visade att bilen drar upp en hel del smuts som lägger sig över hela bakrutan, precis som man kan förvänta sig på en bil med relativt upprätt bakdel. Vi tog en bild när vi skrivit ”ams” i smutsen på glaset för att försöka visa hur dammet lägger sig. Gissningsvis kommer man att sakna torkare bak när det regnar och garanterat när det snöar, bilen borde ha haft den utrustningen.

Vad har den för förbrukning i motorvägshastighet?
När vi gjorde vår mätning noterade vi förbrukningen vid konstant fart i 120 km/h till 29,7 kWh/100 km.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?

Får man plats med två golfbagar utan att fälla baksätet?
Ja, vi lyckades klämma in två normalstora bärbagar utan att fälla baksätet. Dessutom behövde vi inte heller ta ur drivers eller långa träklubbor. Om man pekar dem in över hjulhusen eller  de bredare vikarna bakom kan de långa klubborna ligga kvar i bagarna.

FÖRBRUKNING OCH RÄCKVIDD

Omvänd placering ute i verkligheten

På pappret ska Hyundai vara den snålare av våra två testbilar. Specifikationen talar också för det. Ioniq 5 har lägre tjänstevikt och vårt exemplar har en tum mindre hjul än den Enyaq som står för motståndet.

 Men i verkligheten blir resultatet faktiskt det omvända. Vi noterar under alla våra testkörningar och förbrukningsmätningar att Hyundai hela tiden verkar dra mer än Skoda, oavsett vad vi kör i för hastighet. Skillnaden växer dessutom när hastigheten ökar.

Vår tolkning är att det har med luftmotståndet att göra. Hyundai Ioniq 5 har ett något högre cW-värde och därmed inte lika hal kaross – 0,288 jämfört med 0,267 för Skoda Enyaq.

Men vi har dock inte kunnat få fram någon uppgift om storleken på frontarean för Hyundai och kan därför inte med hundraprocentig säkerhet säga att det är luftmotståndet som är boven. Även om mätresultaten talar för det eftersom skillnaden mellan bilarna ökar med hastigheten.

Trogna läsare kanske noterar att Skodan fick en lägre testförbrukning den här gången (17,2 kWh/100 km mot 18,2) jämfört med när vi testade den första gången mot kusinerna Audi Q4 och VW ID.4 i Edition Recharge. Omständigheterna var ju inte exakt identiska den här andra gången och dessutom hade vårt första testexemplar av Enyaq 21-tumshjul istället för som nu 20-tummare. Skillnaden i testförbrukning är sex procent och det skulle kunna förklaras av hjulstorleken.

Vi har även inkluderat förbrukningssiffrorna för Volvo XC40 P8 som referens. Den ligger som ni ser klart sämre till.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?

Så mäter vi

”Vad har den för räckvidd?” Det är fortfarande den vanligaste och viktigaste frågan rörande elbilar. Den är förstås omöjlig att svara på – eftersom räckvidden beror på förbrukningen som i sin tur varierar ordentligt med hastigheten. I många år körde vi testbilarna tills de stannade. Eller åtminstone tills räckviddsmätarna visade noll för att undvika bärgningar. Man får ett ganska bra resultat där och då, men utan en ovalbana att köra på blir det inte lätt att hålla samma snittfart för bilar som går olika långt och då sjunker noggrannheten. Speciellt om man vill jämföra mellan olika testtillfällen.

Istället redovisar vi numera hur mycket testbilarna drar i olika hastigheter. Därmed också – med hjälp av batteristorleken – hur långt de går i dessa hastigheter. Vi tror att ni läsare har mer nytta av att få reda på hur långt en viss bil kommer i 90 respektive 120 km/h konstant fart. Med reservation för olika väderleksförhållanden och årstider går det samtidigt att börja snegla på värden i tidigare tester. Något som var omöjligt att göra tidigare – men kanske svårt att låta bli!

För att få en räckviddsmätning över ”blandad körning” lägger vi också till testförbrukningen och dess motsvarande räckvidd. Denna körning har lägre snittfart och går längs samma teststräcka varje gång. Stora partier rör sig i farterna 30–80 km/h, men även några mil motorväg är med samt förstås ett antal accelerationer och inbromsningar.

Yttre omständigheter påverkar. Därför redovisar vi temperatur, vindstyrka, vindriktning samt eventuell nederbörd vid mättillfället. Farten kontrolleras med GPS. Bilarnas normala körprogram och däcktryck används – inga ekovarianter.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?

LADDNING

Ioniq 5 överlägsen vid laddstolpen

Det blir faktiskt rekord för Hyundai på vissa intervall i samband med mätningen hos Ionity i Uppsala.

Att tanka 10–90 procent i batteriet går på imponerande 27 minuter, vilket är fyra minuter raskare än för den tidigare rekordhållaren Audi e-tron S, även om den tyska bilen visserligen har ett större batteri.

Hur som helst är sydkoreanen riktigt snabb och drar nytta av sitt 800V-system. Den maximala laddeffekten blir omkring 220 kW och vi har momentant noterat 224 kW som mest vid ett annat laddtillfälle.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Hyundai dominerar i laddrejset med en kurva som reser sig mycket högre och håller ut längre än konkurrenten Skodas och referensbilen Volvo XC40 P8 Recharges som vi har lagt in för jämförelsens skull.

Ioniq 5 är också duktig på att ladda med hög effekt länge och ganska högt upp i batteriets fyllnadsgrad, vilket gör att snitteffekten blir bra och att laddningen inte tar så värst mycket längre tid om man behöver fortsätta förbi 80 procent för att få tillräckligt med räckvidd.

Hyundai har tyvärr ingen förvärmning som förbereder batteriet för att optimera snabbladdningen om man till exempel har en Ionitystation inprogrammerad som destination i navigationssystemet. Den tankar dock snabbt även utan den finessen.

Laddeffekten stiger relativt fort i början om man fyller från omkring tio procent och ökar stegvis upp till vad bilen klarar som mest efter en handfull minuter. Strax före 50 procent på batteriet sjunker effekten ordentligt, även om den lägger sig på en jämförelsevis hög nivå i förhållande till konkurrenterna. Efter ytterligare en stund är det som att bilen, eller snarare batteriet, kommer in i andra andningen och börjar suga i sig ström med högre effekt en period innan den till slut går in för landning.

Skodan har ett något större batteri och klart lägre laddeffekt, varför den måste stå kvar vid stolpen nästan dubbelt så länge för att fylla upp till 80 eller 90 procent.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?

Enyaq har en jämnare laddkurva än Ioniq 5 och börjar entusiastiskt med att hoppa upp på sin maxeffekt redan från start när man tankar från omkring tio procent i batteriet. Efter att man har passerat 30 procent dalar sedan effekten stadigt innan den stabiliserar sig en kort stund på slutet.

Vi har lagt in Volvo XC40 P8 Recharge som jämförelsebil för att visa hur den står sig mot våra två duellanter i det här testet. Svensken presterar ännu lite sämre med lägre snitteffekt och längre laddtider som resultat. Den ligger efter, speciellt om man ska ladda över 50 procent i batteriet och ända upp till 90.

Hyundai höjer helt enkelt ribban och visar var skåpet ska stå när det gäller laddprestanda för nya elbilar i halvmiljonklassen. Skodan och dess kusiner inom VW-koncernen hann knappt lanseras innan de blev rejält omkörda vid elstolparna. Volvo var aldrig riktigt med i matchen med den här generationen elbilar.

Ioniq 5 är ur laddperspektiv det självklara valet för den som ska långköra och snabbladda – men man får räkna ut stoppen själv.


Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Rekordsnabbt! Ioniq 5 snor pokalen för snabbast 10–90 procent från Audi e-tron S med fyra minuters marginal. Wow. Hyundai har hög genomsnittlig laddeffekt och tankar ström fort oavsett vilket mätintervall man tittar på. Skoda och Volvo ligger hopplöst efter, speciellt XC40 P8. Man blir särskilt straffad i de bilarna om man måste ladda högt upp i fyllnadsgrad. Snabbast och mest effektivt är istället att bara ladda till omkring 50 procent, då förlorar man inte lika mycket tid.

HUR LÅNGT KOMMER MAN PÅ EN VISS TIDS LADDNING?

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?

Laddningstiden för ett givet antal kilowattimmar säger inte allt om hur länge du behöver vänta vid laddstolpen. En låg förbrukning kan nämligen kompensera för en lägre laddhastighet. Det intressanta är i praktiken hur många kilometer bilen laddar per minut. Det varierar för alla bilar beroende på den hastighet man tänkt hålla sedan. Här redovisar vi kurvor för 90 och 120 km/h samt för den blandade testförbrukningen.

Hyundai behåller sitt försprång jämfört med konkurrenterna även i den här grenen, tack vare laddeffekten, men bilen är faktiskt inte lika överlägsen längre.

Det beror på att Ioniq 5 har högre förbrukning än Enyaq, speciellt i 90 och 120 km/h, vilket gör att Skodan knappar in trots att den inte är lika duktig på att suga i sig ström snabbt. Om man istället använder vår blandade testförbrukning är skillnaden mindre och marginalen större till Ioniqs fördel.

Baserat på testförbrukningen har man fått 16 nya mil efter bara tio minuter och 28 mil efter 20 minuter i Hyundai. Motsvarande för Skoda är tolv och 22 mil. Volvo placerar sig tydligt på jumboplatsen med endast sju samt 14 nya mil.

Om man istället räknar på endast landsvägs- eller motorvägskörning i 90 respektive 120 km/h krymper differenserna och Hyundais fördel. Vid förbrukning i 90 km/h är det bara två mils skillnad efter tio minuter mellan Ioniq och Enyaq, liksom efter 30 minuters laddning.

Räknat på förbrukningen i 120 km/h är skillnaden nästan utraderad, bara en mil efter tio minuter och en halv mil efter 30 minuter. Ioniq 5 skulle ha mått bra av en lägre förbrukning.


Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Eftersom Hyundai har högre förbrukning än Skoda blir inte skillnaden så stor i tankade kilometer om man kör landsväg i 90 km/h …
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
… men skillnaden krymper ännu mer om man åker motorväg och ökar hastigheten till 120. Då är Hyundais övertag nämligen bara marginellt.
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Att kurvan för Hyundai Ioniq 5 slutar tidigare beror på att den når vår övre mätgräns (90 %) klart snabbare än Skoda och Volvo.
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Hur mycket energi som hämtats in speglar laddkurvornas utseende. Hyundai drar ifrån tidigt och ökar avståndet med tiden.

VILKEN ÄR BILLIGAST SOM FÖRMÅNSBIL?

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?

Hyundai billigast

Ioniq 5 är det mest ekonomiska valet både för företaget och föraren. Hyundai har lägre inköpspris och man har även lyckats trimma förmånsvärdet bättre med en billigare jämförelsebil som ligger till grund för förmånsberäkningen än vad Skoda har gjort.

Företagskostnaden för Enyaq har emellertid sjunkit sedan vi testade och räknade på den tidigare i år. Det beror enligt Ynnor på att andrahandsvärdena har stigit sedan dess. Skoda håller dessutom värdet något bättre jämfört med Hyundai enligt de listor man använder till beräkningarna av TCO. Den troligaste förklaringen till det är att Skoda har ett starkare varumärke.

Ett plus med båda bilarna är att de är ganska välutrustade redan i grundutförande, varför behovet inte är så stort att lägga på tillval som ökar förmånsvärdet.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Magnus Fröderberg, webbreporter

”Enyaq är en bättre sossecontainer”

Det finns en tydlig trend i bilmodevärlden – och som med annat mode är utvecklingen inte helt hälsosam.

Likt många andra har jag börjat fundera på att skaffa en elbil. Min Passat laddhybrid tjänar mig bra, men det elektriska har givit mer-smak. Nu när utbudet blivit hyfsat stort finns det inte längre någon anledning att vänta. 

Skoda Enyaq var den första elbilen som gav mig en tydlig köpimpuls. Sedan kom Hyundai Ioniq 5 som lockade med snabbare laddning och 800-voltsteknik. En bil som på pappret känns en halv generation modernare än Enyaq.

Förväntningen var stor när jag äntligen fick provköra Ioniq 5, men det räckte med att öppna bakluckan för att helt utesluta ett köp.

Som alla vet har suvtrenden gett oss bilar som är större på utsidan och mindre på insidan. Med rena elbilar finns det en chans att skapa något nytt och smartare. Det sker också delvis. När det inte längre behövs en massa plats för en stor förbränningsmotor, växellåda och avgassystem kan kupéutrymmet växa.

Men genom bilmodets krav på kraftigt sluttande bakluckor går en massa utrymme som man hade kunnat ha nytta av till spillo.

Ioniq 5 är långt ifrån ensam om att följa trenden. Kia EV6, som delar plattform med Ioniq 5, är ännu mindre praktiskt lagd. Ytterligare ett exempel är Nissans kommande elbil Ariya – 4,6 meter lång, rymlig kupé, men med minimal koffert.

Här i Norden styr vår aktiva fritid ofta valet av bil. Jag är knappast ensam om att vilja ha plats för byggvaror till fritidshuset, platta paket från Ikea och hela familjens packning till fjällresan. Andra kan behöva plats för hundbur eller barnvagn.

Skoda Enyaq bjuder inte på lika spännande teknik som Ioniq 5, men det är en förnuftig bil som inte slösar nämnvärt på utrymmena. Under insynsskyddet ryms en barnvagn i det lådformade bagaget. Och vill man lasta maximalt är taket högt och bakrutans lutning modest.

Enyaq är bilen som funkar i mitt medelsvenssonliv.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Alrik Söderlind, chefredaktör

”Körupplevelse som formerna på en Ford 17M …”

Ingenting i en bil finns till av en slump, inte ens den mista knapp eller egenskap. Allt handlar om kravställning och ekonomi. Jag är helt med på att design fått gå före bagageutrymmets höjd, bilen ska se snygg ut, inte vara maximalt praktisk.

Men lite förvånad är jag ändå över att det inte alls finns någon plats under golvet i bagageutrymmet, som det exempelvis gör i Teslas bilar där man nästan kan lasta ner till underredet. Hyundai har lagt dit en bashögtalare, men det är inte hela sanningen, även med den ur vägen saknas det en massa utrymme. Och det är synd.

Jag tror att många barnfamiljer verkligen skulle vilja ha ett högre lastutrymme. Har man inte lyckats packa in motor och all elektronik lika effektivt som Tesla? Varför i så fall? Och någonstans undrar jag varför Hyundai Ioniq 5 inte har samma körskärpa som karossen har skarpa veck och självsäker utstrålning.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
1964 Ford Taunus 17M. FOTO: Getty Images.

Om jag ska försöka att förklara hur bilen känns att köra med hjälp av en annan bils design skulle jag säga att körupplevelsen är som formerna på en Ford 17M. Snälla, mjuka och testosteronbefriade, kanske lite melankoliska?

Jag förstår inte riktigt grejen med det. Hyundai kan verkligen bygga bilar som är skojiga, som i30 N. Mycket styrskärpa, vägkontakt och livsglädje. Det långa axelavståndet gör inte direkt under för Ioniq 5:s dynamik och bilen väger över två tusen kilo, men hade styrningen varit livlig skulle man ha fått mycket mer närkontakt.

En Tesla Model Y väger ungefär lika mycket och dess styrning är som ett samurajsvärd i jämförelse med Hyundaiens smörkniv. Okej, jag gillar verkligen att Hyundai har byggt bilarnas loungemöbel och komfort är underprioriterat i utvecklings- och framför allt i marknadsföringssammanhang.

Jag skulle gärna ha tagit ett ännu mjukare chassi med ett skönt gung, men också en krispigare styrning med närvaro och skärpa. Den kantiga 80-talsdesignen får mig att tro att jag ska få köra en bil som reagerar direkt, inte som något som kokats lite för länge.

Men det här är radanmärkningar för jag älskar den lekfulla och modiga designen och det stora tekniksprånget!

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Ioniq 5 har ett lastfack under fronthuven. I den bakhjulsdrivna versionen (vår testbil) rymmer det 57 liter och i AWD-varianten krymper det till 24 liter.
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Enyaq erbjuder tyvärr ingen förvaringsmöjlighet under fronthuven. Det känns inte modernt på en ny elbil.
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Själva golvytan i Ioniq 5 är rätt rejäl. Dessutom kan den bli ännu större eftersom baksätet är skjutbart i längsled, men man får då en glipa mellan golvet och ryggstödet. Lastgolvet är dock ganska högt, vilket gör att höjden och volymen under insynsskyddet krymper. Vissa barnvagnar kan det bli svårt att få plats med utan att ta bort insynsskyddet. Saknar lastkrokar helt och hållet.
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Enyaq har totalt sett ännu större bagageutrymme än Hyundai, trots att golvytan och längden bakom baksätet är mindre. Förklaringen är att man har plats för hela 13 centimeter mer last under insynsskyddet. Därför blir den totala volymen trots allt större i Skoda. Den har även plus i form av skidlucka, möjlighet att fälla baksätet från luckan, samt fyra lastkrokar.
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?

BAKSÄTEN

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
HYUNDAI: Lagom mjuk stoppning, vinklingsbart ryggstöd och bra benutrymme, även om vi på bilden skjutit fram sätet för att visa att det går att flytta i längsled. Bra baksäte!
Betyg: 4,5
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
SKODA: Man sitter lite högre än i Hyundai med bakåtlutad dyna som ger lårstöd och ryggvinkeln är mer upprätt. En aning fast stoppning, inga justeringsmöjligheter, men ändå godkänt.
Betyg: 3,5

LADDNING

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
HYUNDAI: Laddluckan sitter höger bak och är elmanövrerad. ”Sockerbitarna” bredvid uttaget indikerar batterinivå i samband med laddning. Bilen klarar trefas AC på upp till 10,5 kW vid normalladdning.
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
SKODA: Luckan på Skoda sitter också höger bak, men den är manuell och fjäderbelastad som en vanlig tanklucka. Vädertätningen är lite mer omfattande här jämfört med hos Hyundai. Kan ta emot trefas och maximalt 11 kW vid AC-laddning.
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
John Argelander, stf chefredaktör

Vill du åka hellre än köra? Köp!

Ioniq 5 är en förbryllande bil. På bild ser den ut som en Golf Mk.1, men i verkligheten är den stor som en mellanklassuv. Hög, bred och faktiskt ganska imponerande. Jag gillar verkligen de rena formerna med raka linjer och lyckade proportioner. 

Hakan går dock fullständigt i golvet när man sätter sig bakom ratten. Vilken interiör! Hyundai har verkligen lyckats med balansgången mellan sparsmakad och lyxig, och designen är både modern och ombonad på samma gång. Den får en Tesla att kännas kall och resten av elbilarna att kännas som moderniserade 90-talare.

På vägen uppskattar jag att Ioniq 5 beter sig som vad formatet antyder. Chassit är mjukt och trevligt, men att kalla det fluffigt vore en överdrift. Framfarten är dock relativt pampig och avslappnad. Köregenskaperna får stå tillbaka till förmån för känslan av hemtrevnad. Jag tror att många som kanske inte är så vansinnigt intresserade av bilkörning kommer att älska sin Ioniq 5.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?

SUMMERING:

SKODA VINNER IGEN, MEN …

Vilken otroligt jämn match det blev! Den ena bilen är lite bättre här och den andra lite vassare där. Delmomenten TQ och EQ slutar ju båda helt oavgjort.

Skodan vinner visserligen duellen, men det är på en teknikalitet. Hyundai halkar efter i säkerhetsronden eftersom den i skrivande stund ännu inte är krocktestad av Euro NCAP. Vi räknar med att säkerhetsbetyget i framtiden blir samma som för Skoda, men vi gissar oss aldrig till ett betyg. Hade Ioniq 5 varit krocktestad skulle den med all sannolikhet ha vunnit testet med en poäng tack vare ett bättre ekonomibetyg.

Hyundai får lägre ägandekostnader med hjälp av ett billigare inköpspris och ett förväntat starkare andrahandsvärde. Den är även billigare som förmånsbil.

Kan man då urskilja några egna personligheter hos bilarna, eller styrkor och svagheter? Absolut, visst kan man göra det!

Hyundai utmärker sig naturligtvis med sin snabba laddförmåga, även om det inte räcker för att vinna ronden Elbil i protokollet. Skodan kvitterar genom bättre energieffektivitet och längre räckvidd.

Komfortronden är oavgjord även den. Ioniq 5 är dock bättre att sitta i med dess bekväma och rymliga baksäte, medan Skodan har bättre fjädringskomfort.

Större skillnader noterar vi i Aktiv körning och Vardagskörning. Skodan vinner båda ronderna. Den är en tajtare, mer inbjudande och harmonisk bil att köra, samt har bättre kalibrerade reglage än Hyundai. Ioniq 5 är tyvärr för mjuk, slapp och diffus i sin körupplevelse och motsvarar inte alls de förväntningar man får av designen.

Men på tal om just formgivningen så äter Hyundai där tillbaka körupplevelsens förlorade poäng och när vi har röstat tycker redaktionen sammanvägt att den faktiskt har lite mer tilltalande karisma totalt sett.

Ioniq 5 borde ha varit vinnaren i testet, men den dominerade inte på det sätt man kunnat tro i förväg att den skulle göra.


VILKEN SKULLE JAG VÄLJA & VARFÖR?

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Mikael Johnsson, testchef

Jag gillar att Hyundai vågat ta ut svängarna med Ioniq 5. Den speciella vilopositionen med utfällbart smalbensstöd i framstolen är ju genialt under laddning. Känns som något Citroën skulle kunna ha monterat. Det flexibla baksätet är inte heller dumt. Man har hittat en speciell och angenäm känsla över lag interiört – bravo.

Men så har vi det här med designen, som det på sitt sätt inte är något fel på. Snygga detaljer, speciellt lamporna. Fast inte ens efter en vecka får jag ihop Golfklassutseendet med dimensionerna på bilen. Dörrarna är enorma!

Vill man som köpare inte att bilen ska se ut som en suv om den ändå tar så här stor plats på vägen? Eller är det kanske tvärtom ett smart sätt att få ner antalet suvar i trafiken, men behålla innerutrymmena? Jag behöver vänja mig …

Under tiden kör jag nog Skoda. Mycket sämre laddning, men bättre körkänsla.

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
John Eriksson, testredaktör

Jag får inte tillräckligt mycket bilkänsla i Hyundai, körupplevelsen är alldeles för intetsägande och den är inte heller så harmonisk som jag önskar. Den blir därför lite för mycket ljummet transportmedel för mig. Snabbladdningen är naturligtvis ett starkt kort, men när navigationssystemet inte kan föreslå laddstopp åt mig tycker jag nästan att det kvittar.

Mitt val av dessa två blir därför Skodan då jag tycker att den är mycket trevligare och mer harmonisk att köra. Snygg är den också, speciellt i testbilens ljusgröna kulör.

Men allra helst skulle jag vilja ha kusinen VW ID.4. Ännu bättre fjädringskomfort, roligare formgivning med mer framtidskänsla, samt skönare körställning i de härliga framstolarna som har integrerat armstöd på insidan. En VW, tack!

Test: Kan Hyundai Ioniq 5 besegra testvinnaren Skoda Enyaq iV 80?
 

Annons
Annons
Rulla till toppen