Hongqi visar elbil med utbytbart batteri

Ska Hongqi gå i Nios fotspår och satsa på utbytbara batterier? Konceptbilen Hongqi E202 tyder på det.

Annons
Annons

Den kinesiska biltillverkaren Honqi har nyligen gjort entré på den svenska bilmarknaden med den gigantiska lyxsuven E-HS9. Nästa bil ut från Hongqi kan komma nästa år och ha utbytbart högvoltsbatteri, precis som landsmännen Nios modeller.

Konceptbilen Hongqi New Energy E202 ska lanseras som färdig modell under 2024, uppger tillverkaren. Till hösten kommer Hongqi berätta mer om bilen, men redan nu berättar de en hel del om den.

Hongqi visar elbil med utbytbart batteri
Konceptbilen saknar den enorma grillen som dagens Hongqi E-HS9 är prydd med.

Bilen byggs på Hongqis nya plattform FME som kan anpassas för hjulbaser mellan 2 700 och 3 450 mm. En udda finess är att hjulen kan vridas 90 grader för att underlätta parkering. Bilen sägs vara utvecklad för både Asien och Europa. 

Elsystemet är på 800 volt för att möjliggöra snabb laddning. Batterierna kommer från kinesiska CATL och är den senaste generationen med hög energitäthet som tillverkaren kallar för Qilin.

Hongqi visar elbil med utbytbart batteri

Hongqi lovar att bilen ska kunna laddas för 300 kilometers körning på bara fem minuter, enligt den kinesiska körcykeln. Om detta inte är snabbt nog ska det även gå att byta hela batteriet på en batteribytesstation.

Frågan är om detta blir verklighet. Dels är det kostsamt att bygga stationer för batteribyte och dels nöjer sig kanske kunderna med att bilen kan laddas riktigt snabbt.

Annons
Annons
Rulla till toppen