Volvo och Northvolt får grönt ljus

De rödlistade arterna stoppar inte batterifabriken som ska byggas i Göteborg. Mark- och miljödomstolen har nu godkänt etableringen.

Annons
Annons

Samriskföretaget Novo Energy som ägs av Volvo och Northvolt meddelade för drygt ett år sedan att deras nya batterifabrik skulle byggas i Torslanda i Göteborg.

Men batterifabriken var nära att få ett abrupt slut då det bland annat hittades hasselsnok och sandödla i området – två arter som är rödlistade. Novo Energy meddelade då att de ville samarbeta med berörda myndigheter för att flytta arterna till områden där de kan få en likvärdig boplats.

Det måste ha löst problemet för nu har mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt godkänt ansökan om att upprätta batterifabriken i anslutning till Volvos Torslandafabrik.

– Det är en milstolpe för oss. Nu kan arbetet börja på riktigt och vi kan börja förbereda marken för Sveriges andra, och Göteborgs första, gigafabrik för framtidens gröna batterier, säger Adrian Clarke, vd för Novo Energy.

Fabriken kommer att tillverka litiumjonbatterier till Volvos elbilar och ska på sikt anställa 3 000 personer. Bygget som ska inledas i år förväntas stå färdigt för produktion 2026.

– Vi ligger ganska bra till enligt tidsplanen som vi hade. Vi hade hoppats få beskedet innan de flesta går på semester och det fick vi ju också. Sedan kommer vi att behöva vänta med avverkningen av skog på grund av fågellivet framför allt, så det kommer först att kunna sätta i gång i oktober, säger Christian Jebsen, kommunikationsansvarig på Novo Energy.

Annons
Annons
Rulla till toppen