Volkswagen satsar på dubbelriktad laddning

Funktionen ”Vehicle to Home”, eller V2H, där elfordon kan skicka tillbaka elektricitet till hemmet erbjuds från och med nu i Volkswagens ID.-familj.

Annons
Annons

Dubbelriktad laddning, som det också kallas, är möjlig i alla nya ID.-bilar från Volkswagen med 77 kWh-batteri samt mjukvaruversionen ID. Software 3.5 eller högre. 

Just nu pågår ett pilotprojekt i bostadsrättsföreningen Stenberg i Hudiksvall. 

– Stenberg är ett livsprojekt i dubbel bemärkelse, säger Klas Boman, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen Stenberg.

– När vi bestämde oss för att genomföra ”det andra 350-åriga projektet” var energi och minskat koldioxidavtryck avgörande. Alla beslut fattades med dessa aspekter i åtanke. Användningen av elbilar som energilagring övervägdes redan från början. Volkswagen visade intresse för projektet och gick med i april 2021. Vi är nu redo att sätta igång med åtta ID.4 GTX. Detta kommer att bli en av de största förändringarna på energimarknaden.

För de boende behövs en laddbox från Volkswagens partner HagerEnergy GmbH. Pilotprojektet gör Volkswagen till en av de första leverantörerna av dubbelriktad laddning baserad på standarden CCS (Combined Charging System), som är vanligt förekommande i Europa. 

– Vi formar aktivt energiomställningen med produkter och tjänster som fokuserar på elbilen, säger Imelda Labbé, medlem i ledningsgruppen för Volkswagen med ansvar för försäljning, marknadsföring och eftermarknad.

– Med funktionen dubbelriktad laddning som nu finns tillgänglig har vi skräddarsytt ett nytt tjänsteutbud efter våra kunders behov. De minskar inte bara energikostnader, utan kan också bidra till en hållbar användning av energi.

Volvo testar fordon-till-elnät i Göteborg
Film: Vi provkör Volkswagen ID.7
Annons
Annons
Rulla till toppen