Förarstödsystem får underkänt – Tesla sämst

Bara ett förarstödsystem får godkänt av amerikanska IIHS. Volvos Park Pilot får underkänt och Teslas system rankas sämst. Här är hela listan.

Annons
Annons

EU kräver snart förarstödsystem i alla nya bilar eftersom grundtanken är att maskiner inte gör misstag på samma sätt som människor. De är inte morgontrötta eller glömmer att titta åt ett håll.

Den amerikanska trafiksäkerhetsorganisationen IIHS har testat förarstödsystemen i bilar från en lång rad olika tillverkare och har kommit fram till att det finns många brister i dagens system. Endast Lexus LS får betyget ”godkänd”. Nissan Ariya och GMC Sierra får omdömet ”acceptabelt” och resten får ”underkänt”.

Totalt testade IIHS 14 olika förarstödssystem. De undersökte hur adaptiv farthållare, filhållningsassistans, automatiska filbyten fungerar och vad som händer om föraren inte reagerar på systemens instruktioner. Enligt IIHS ska systemen inte tillåta att föraren gör fel om man ska nå maximal säkerhet.

Sämst i testet var Teslas system Full Self-Driving (Beta) som klassades som ”dåligt” i sex testkategorier och ”acceptabelt” i två. Teslas enklare system Autopilot som är standard fick marginellt bättre betyg. Det klassades som ”bra” i kategorin ”filbyte”.

Sedan testet gjordes i december 2023 har Tesla uppdaterat sina system så att föraren ska få tydligare varningar om de inte följer bilens uppmaningar. Denna uppdatering gäller dock bara den amerikanska marknaden.

Testade förarstödsystem

Betyg: Godkänt

Lexus LS, Teammate/Advanced Drive

Betyg: Acceptabelt

GMC Sierra, Super Cruise

Nissan Ariya, Propilot med Navilink

Betyg: Dåligt

BMW X1, Active Driving Assistant Professional

Ford Mustang Mach-e, Bluecruise

Ford Mustang Mach-e, adaptiv farthållare med Stop & Go och filhållningsassistent

Genesis G90, Highway Driving Assist 2

Genesis G90, Smart Cruise Control/Lane Following Assist

Lexus LS, Dynamic Radar Cruise Control/Lane Tracing Assist

Mercedes S-Klass, Active Distance Assist Distronic/Active Steering Assist

Nissan Ariya, Propilot Assist 2.0

Tesla Model 3, Autopilot version 2023.7.10

Tesla Model 3, Full Self-Driving beta, version 2023.7.10

Volvo S90, Pilot Assist

Källa: IIHS / ViBilägare

Annons
Annons
Rulla till toppen