Nya BMW iX3 smygvisad – det här vet vi

På torsdag ska BMW presentera sin nya elbilsplattform Neue Klasse. Redan nu smygvisar BMW en av de kommande bilarna: nästa BMW X3.

Annons
Annons

Hittills har BMW främst använt blandplattformar för sina elbilar – det vill säga att de även byggt versioner med förbränningsmotor på samma plattform. Det ger en flexibilitet i produktionen, men när konkurrensen hårdnar och efterfrågan på avgasbilar sjunker krävs en strikt elektrisk plattform.

BMW har visserligen redan en helt elektrisk plattform som används till BMW iX, men den har inte den flexibilitet som krävs för att bygga allt från prispressade mellanklassbilar till stora suvar.

Med plattformen Neue Klasse ska BMW få en kostnadseffektiv plattform som också är flexibel och modern med 800-voltsteknik. En ny 3-serie uppges vara först ut på den nya plattformen. I en teaserfilm på X visar BMW en ny suv som högst sannolikt är ersättare till dagens X3/iX3.

Redan i höstas började BMW att lätta mer på skynket till Neue Klasse och berättade att de nya bilarna på plattformen ska få gen6-batterier som är 30 procent effektivare än de som används i dag.

Det gör det möjligt med 100 mils räckvidd och laddning med 270 kW. Så lång räckvidd ska vi inte räkna med i 3-serien då BMW hellre vill utnyttja teknikutvecklingen för att få batteripaketen att bli mindre och lättare. En del av battericellerna kommer att köpas in från svenska Northvolt.

Tillverkningen av Neue Klasse-bilarna kommer att börja i BMW:s nya fabrik i Ungern och senare även i Kina.

Film: BMW iX på långresa – ett laddkaos
BMW klarar 100 mils räckvidd – men tycker inte att det behövs
Förnuft & Känsla kör BMW iX3 – elbilsparentesen
Annons
Annons
Rulla till toppen