Bentley skjuter upp första elbilen

Den första elbilen får vänta – nu satsar både Bentley och Aston Martin på hybrider. ”En mycket högre efterfrågan”, säger Aston Martins ordförande.

Annons
Annons

Den initiala planen var att lansera den första Bentley-elbilen 2025, med ytterligare fyra eldrivna modeller fram till märkets helt elektrifierade utbud 2030. 

Nu väntas den första eldrivna Bentleyn dyka upp 2026 med de första leveranserna under 2027. Förseningarna tillskrivs främst mjukvara- och plattformsrelaterade bekymmer. 

Trots denna försening följer lyxmärket sin ursprungliga plan om att gå ifrån förbränningsmotorer till att endast erbjuda hybriddrift i sitt utbud från och med 2026. 

– Vi har sett ett uppsving kring acceptansen och efterfrågan hos hybrider, säger Adrian Hallmark, vd för Bentley, enligt Automotive News Europe.

Förutom laddhybridsversioner av Flying Spur och Bentayga kommer Bentley implementera hybridteknik i hela modellutbudet för Continental GT coupé och Flying Spur. Den sistnämnda går därmed ifrån V6:an och får en hybrid-V8-drivlina.

– Vi räknade med en minskning av hybrider 2028, 2029 och 2030, men nu tror vi i stället på en ökning, fortsätter Hallmark. 

– Om vi gör en väsentlig investering i hybrid 2026–27, behöver ha kvar den i vårt utbud fram till 2031 eller möjligen 2032 för att få avkastning på vår investering. 

Anrika Aston Martin rättar sina led efter en liknande plan och siktar också på att lansera sin första elbil 2026, i stället för 2025. Detta då de ser ”en mycket högre efterfrågan på laddhybrider”, enligt Lawrence Stroll, ordförande hos Aston Martin. 

Den kommande elbilen från Bentley byggs på PPE-plattformen, samma som nya Audi Q6 e-tron och Porsche Macan

Annons
Annons
Rulla till toppen