Rekordlåg snittförbrukning för Vision EQXX

Hur låg snittförbrukning kan man få när det gäller eldrift? Konceptbilen Vision EQXX från Mercedes-Benz pressar gränserna lite till och når en ny rekordnivå.

Annons
Annons

I ett långdistanstest har Mercedes-Benz lyckats pressa siffrorna ytterligare lite till när det gäller hur effektiv en elbil kan bli.

Detta är det tredje långkörningstestet för Vision EQXX och denna gång har man har kört från Riyadh till Dubai – en sträcka på över 1 000 kilometer på en enda laddning. 

Förutom att visa att tuffa förhållanden i ökenklimat inte är ett hinder, har man nu även förfinat tekniken ytterligare. Stort fokus har lagts på bilens termiska hantering. 

I samklang med 117 solceller på bilens tak, som arbetar för att ytterligare hamstra energi, kunde den totala räckvidden ökas med 24 kilometer. Och snittförbrukningen? Låga 7,4 kWh per 100 kilometer. 

– Med en exceptionell förbrukning på endast 7,4 kWh/100 km, fortsätter Vision EQXX förse med viktiga data för den fortsatta utvecklingen av avancerad elektrisk effektivitet, säger Markus Schäfer, styrelseordförande, Mercedes-Benz Group AG, enligt en pressrelease.

Inte nog med att den klarade av totalsträckan på 1 010 kilometer med den rekordlåga snittförbrukningen, hade Vision EQXX en räckvidd på omkring 309 kilometer kvar i batteriet. 

– Som förväntat fungerade samtliga system på högsta nivå i ökenklimat, med väghållningsutmaningar i form av varierande vägyta och höga temperaturer, och damm. Ytterligare ett bevis på att eldrift är mogen för globala marknader, tillägger Markus Schäfer. 

Så vad står på tur för denna effektiva elbil med endast 0,17 i cW-värde? Inga klara besked ännu, men klart är att Mercedes-Benz fortsätter att utvärdera potentialen inom elektrisk mobilitet. 

Tidigare tester har genomförts vid två tillfällen i Europa och Vision EQXX har även visats upp i USA och Kina. 

Nytt rekord för Mercedes EQXX – klarade 120 mil
Därför överger Mercedes elbilslöftet
Annons
Annons
Rulla till toppen