Nyheter i korthet: 22 mars 2006

Avståndshållaren kommer. Bilstölderna minskar. Satellitradio för VW/Audi. Kina-Rover säljs i England. Räntefri Hybrid-Ford. Brasilien satsar på biodiesel. Självlagande lack. Snabb hybridökning. Avståndshållaren kommerOm några år...
Annons

Avståndshållaren kommer. Bilstölderna minskar. Satellitradio för VW/Audi. Kina-Rover säljs i England. Räntefri Hybrid-Ford. Brasilien satsar på biodiesel. Självlagande lack. Snabb hybridökning.

Avståndshållaren kommer
Om några år kan vi räkna med att avståndsradar är ett vanligt hjälpmedel i trafiken. Nissan har konstruerat ett system som håller avståndet automatiskt i stadstrafik genom att bromsa om det behövs. Om föraren gasar på inom ett riskavstånd, aktiveras visuell och akustisk varning samtidigt som gaspedalen gör kraftigt motstånd. Systemet lanseras om ett par år, med början på dyrare Nissanbilar.

Färre bilstölder
Antalet bilstölder i Sverige minskar stadigt. Förra året stals 42.000 bilar. När situationen var som värst stals 75.000 bilar (1990). Förklaringen heter givetvis elektroniskt stöldskydd. Alla bilar yngre än oktober 1998 måste ha detta skydd. Det märks också i statistiken. Mer än 90 procent av de bilar som stjäls är tillverkade innan 1998. Bilinbrotten har också minskat under den senaste femårsperioden. ”Om trenden håller i sig bör antalet stulna bilar hamna runt 20.000 innan år 2010”, säger Henrik Santeson, utredare på Brottsförebyggande Rådet till DN.

Sirius för VW/Audi
Nyheter i korthet: 22 mars 2006Satellitradio växer snabbt i USA. De två dominerande operatörerna Sirius och XM Satellite Radio delar på bilmarknaden, och nu har VW/Audi bestämt sig för enbart Sirius i ett kontrakt fram till 2012. Den som väljer satellitradio får hos VW/Audi tre månaders abonnemang gratis, därefter kostar det 100 kronor per månad att ha den rikstäckande radiostationen, som sänder 125 olika, helt reklamfria kanaler. Volkswagen räknar med att 80 procent av bilköparna väljer till satellitradioabonnemang.

Kinesisk Rover säljs i England
Inom 18 månader ska kinesiska tillverkaren Nanjing börja sälja två Rovermodeller i Europa. Bilarna är konstruerade och byggda i Kina utifrån de underlag som Nanjing köpte av MG Rovers konkursbo förra året. Försäljningen börjar i Storbritannien och Spanien, som var de största Rovermarknaderna före konkursen. Planerna har bekräftats för bransch-sajten Automotive News Europe av chefen för den spanska bilhandlarkedjan Sino Motor och chefen för MG Rover-handlarföreningen i England.

Nollprocent-lån till Hybrid-Ford
Nyheter i korthet: 22 mars 2006Den amerikan som vill köpa en hybrid-SUV förmånligt ska göra det nu. Fram till 3 april kan man välja avbetalning upp till 60 månader helt räntefritt om man väljer en Escape Hybrid. Men erbjudandet gäller bara i Kalifornien och Washington, DC.

Brasilien satsar på biodiesel
Från 2008 ska allt dieselbränsle i Brasilien innehålla 2 procent biodiesel, tillverkad av förnybara råvaror. Produktionen av biodiesel ska vara 1,1 miljarder liter 2007 i ett tiotal anläggningar, och ett år senare ska ytterligare 245 produktionsställen tillverka en miljard liter.

Lacken lagar sig själv
En segare billack som täpper igen lättare repor automatiskt har tagits fram av Nissan. På några dagar reparerar sig repan själv, en process som påskyndas av värme. Den reptåliga lacken erbjuds till Nissan X-Trail mot 3.400 kronors tillägg.

Hybridbilar ökar snabbt
Alla europeiska biltillverkare kommer att ”hybridisera” sina modellprogram de kommande 5 – 10 åren. Försäljningen av hybridbilar nådde i Europa cirka 40.000 enheter 2005 och den siffran kommer att stiga till 1,2 miljoner sålda 2015, enligt en prognos från konsultföretaget Frost & Sullivan. Snabbaste ökningen får vi se när det gäller den enklare formen av hybriddrift – en kombinerad startmotor-generator som kompletterar bensin- eller dieselmotorn. Den lösningen blir vanligast på små och mellanstora bilar.

Annons
Annons
Rulla till toppen