Första officiella bilderna på nya Volvo C30

Efter alla läckor går nu Volvo ut med de första officiella bilderna på nya C30. Den får motorer från 100 till 220 hk – och...
Annons

Efter alla läckor går nu Volvo ut med de första officiella bilderna på nya C30. Den får motorer från 100 till 220 hk – och tillverkningen startar i slutet av 2006.

Första officiella bilderna på nya Volvo C30
Nya C30 ska till största delen säljas i Europa. (Klicka för större bild)

Två dörrar, fyra individuella säten och en glasad baklucka ska attrahera nya bilköpare. Volvo C30 debuterar inför publik på Paris-salongen i september. Produktionen startar i slutet av 2006.
– Nya C30 är en ”cool” bil. En bil som siktar in sig på unga singlar eller par med högt tempo i livet. En grupp som prioriterar spännande design och köregenskaper, säger Fredrik Arp, vd vid Volvo Personvagnar.
Målet är att bygga 65 000 bilar om året. Man räknar med att 75 procent av bilarna kommer att rulla i Europa och de största marknaderna blir Italien, Tyskland, Spanien och Storbritannien. Sverige beräknas komma på sjunde plats med en volym på uppåt 4 000 bilar.
Designen är helt i linje med Volvo C30 Design Concept, som visades i Detroit i januari. Fronten behåller sin karaktär med de vinklade strålkastarna och den låga, breda grillen. Från sidan ger de distinka hjulhjusen och det avsmalnande taket nya C30 en ”snabb” silhuett, som förstärks av sidorutornas extrema båtform. Spoilern i den glasade bakluckans överkant finns i två olika utföranden.
– C30 har mycket muskler i en sportig och kompakt förpackning. Den som minns Volvo SCC (Safety Concept Car) känner igen den smidiga glasluckan. De särpräglade bakljusen gör att du aldrig behöver tvivla om vilken bil du har framför dig, säger Volvos designchef Steve Mattin.
Nya C30 har plats för fyra vuxna. De bakre stolarna är aningen centrerade för att ge en rymlig känsla och bra sikt framåt. Utrymmet mellan sätena gör också att man utifrån tydligt ser den tunna, visuellt svävande mittkonsollen – bekant från S40 – genom glasluckan.
– Vi använder gärna uttrycket skräddarsydd funktionalitet för att beskriva C30. Du har stora möjligheter att anpassa bilen efter din personliga smak, säger Håkan Abrahamsson, som leder C30-projektet.
C30 får ett brett motorprogram som spänner från en fyrcylindrig bensinmotor på 100 hk och en bränslesnål fyrcylindrig 1,6-litersdiesel på 109 hk till de femcylindriga turbomotorerna D5 och T5 med 180 respektive 220 hk. I Sverige kommer den även med miljömotorn FlexiFuel.

Första officiella bilderna på nya Volvo C30
Tillverkningen av C30 startar i slutet av 2006. (Klicka för större bild).

Med sina 425 centimeter är C30 minst i Volvos modellprogram – 22 centimeter kortare än S40. Säkerhetsmässigt uppfyller den givetvis Volvos krav. Den kan exempelvis fås med BLIS (Blind Spot Information System) som hjälper föraren att upptäcka fordon i den döda vinkeln snett bakåt.
Fronten har samma patenterade uppbyggnad som S40/V50. Säkerhetsutrustningen inkluderar även pisksnärtskyddet WHIPS och sidokollisionssystem med sidokrockkuddar och den uppblåsbara skyddsgardinen IC.
– C30 spelar en viktig roll i jakten på 600 000 bilar om året. Vi breddar vårt modellprogram så att nya, yngre kunder med en aktiv livsstil så tidigt som möjligt har möjlighet att välja en Volvo med den rätta attraktionskraften, säger Fredrik Arp.

Första officiella bilderna på nya Volvo C30
Interiören med den svävande mittpanelen känns igen. (Klicka för större bild).
Annons
Annons
Rulla till toppen