Ingen sandwich i nästa Mercedes A- och B-klass

Mercedes framhjulsdrivna A- och B-klass får i nästa generation betydligt lägre profil i och med att man slopar sandwichgolvet. A-klass får därmed större chans att...
Annons

Mercedes framhjulsdrivna A- och B-klass får i nästa generation betydligt lägre profil i och med att man slopar sandwichgolvet. A-klass får därmed större chans att konkurrera med bland andra BMW:s 1-serie.

 

Ingen sandwich i nästa Mercedes A- och B-klass

Nästa generation A- och B-klass kommer 2010, med helt ny lägre profil. På samma plattform blir det flera modeller, bland dem en coupé som denna, som konkurrerar med bland andra BMW-serie coupé.

Trots, eller kanske tack vare den tuffa starten där A-klass fick global publicitet för ett visst älgtest, har modellen sålt bra. Tyvärr för Mercedes så baserar sig A-klassen och senare även B-klassen på en teknik som visade sig bli dyr, och lönsamheten har inte varit den man hoppats på.
Utmärkande för A-klass är att golvet är dubbelt, vilket har förklarats med att den planerades för batteridrift från början. Tekniken betyder också en säkerhetsfördel: vid en krock kan motorn glida in under passagerarutrymmet i stället för att tränga in i det.
Denna dyra teknik slopas till nästa generation av A- och B-klass. Det har ryktats tidigare, och nu har dessa uppgifter stärkts av källor som brittiska Autocar talat med. Resultatet blir att modellernas höga MPV-liknande profil försvinner till förmån för en lägre och mer traditionell design.

Ingen sandwich i nästa Mercedes A- och B-klass

Nya A-klass behåller framhjulsdriften men slopar sandwichgolvet och får därmed mer normal karosshöjd. Den ska även erbjudas med fyrhjulsdrift.

Det innebär dock inte att modellen blir lika slank som exempelvis konkurrenten BMW 1-serien. Efter långdragna diskussioner har Mercedes nämligen bestämt sig för att fortsätta med framhjulsdrift på de minsta modellerna. Den nya framhjulsdrivna plattformen ska dock kunna stå som grund för fler modeller än tidigare, och den ska även vara anpassad för fyrhjulsdrift.
Följden blir dels att mer kraftfulla versioner blir möjliga (A32 AMG någon?), dels att en suv-variant kan byggas, vilket vi på denna sajt avslöjat tidigare (se länk). Nästa A-klass kommer enligt våra källor bland annat som suv, coupé och cabriolet.

Ingen sandwich i nästa Mercedes A- och B-klass

A- och B-klass blir en hel modellfamilj från 2010. Bland annat planeras en ”BLK” – en suv, som storleks- och prismässigt hamnar under GLK.

”Vi ska utöka utbudet till minst det dubbla jämfört med dagens nivåer” bekräftar nu Mercedeschefen Rainer Schmückle. En av varianterna som övervägs lär vara en sedanversion, vilken i så fall skulle vara storleksmässigt jämförbar med den gamla 190-modellen.
På motorsidan satsar man på ny teknik, och start-stoppsystemet som finns redan nu, kompletterat med tillvaratagande av bromsenergi. De nya motorerna ska även kunna användas till andra Mercedesmodeller, vilket som kan låta som en självklarhet, men så är det inte i dag. A-och B-klass använder särskilda motorer som är speciellt byggda för sandwichkonstruktion med dubbla golv.
Kostnadsbesparing var ordet.

Illustrationer: Schulte/Nextline.

Annons
Annons
Rulla till toppen