PARIS: Mercedes C som superspardiesel

En av Mercedes nyheter på Parissalongen är en supersnål superstark dieselversion av C-klassen. Det handlar om den nya fyrcylindriga dieseln med dubbelturbo som presenterades i...
Annons

En av Mercedes nyheter på Parissalongen är en supersnål superstark dieselversion av C-klassen. Det handlar om den nya fyrcylindriga dieseln med dubbelturbo som presenterades i våras. Med 204 hästar och 500 Nm drar den 5,2 liter/100 kilometer.

 

PARIS: Mercedes C som superspardiesel

Imponerande kombination av fart och låg förbrukning: C-klass Blue Efficiency Prime Edition.

Den nya dieselfyran presenterades i våras lagom till Rudolf Diesels 150-årsdag. Nu lanseras den i en version av C-klass som officiellt heter C 250 CDI Blue Efficiency Prime Edition. Det är en modell som finslipats på en rad punkter för att ge lägsta möjliga bränsleförbrukning trots snudd på sportvagnsprestanda.
Motorn är en fycylindrig diesel på 2,2 liter (egentligen 2,143) som med hjälp av dubbelturbo presterar 150 kW eller 204 hästkrafter. Vridmomentet är imponerade 500 newtonmeter.
Det betyder även imponerande fartresurser: noll till 100 klaras på 7 sekunder blankt och toppfarten är 250 km/h. Mot bakgrund av detta är bränsleförbrukningen anmärkningsvärd: enligt Mercedes nöjer sig Prime Edition med 5,2 l/100 km i blandad körning (enligt NEDC-normen). Och koldioxidutsläppet ligger samtidigt på låga 138 gram/kilometer. Avgasvärdena hamnar klart under gränsvärdena i normen EU5, som börjar gälla i september 2009. Enligt Mercedes har motorn potential att även uppfylla EU6 vilken träder i kraft 2014.

PARIS: Mercedes C som superspardiesel

Med dubbelturbo och senaste insprutningsteknik presterar den nya fyran 204 hk och 500 Nm samtidigt som dendrar 5,2 l/00 km i blandad körning.

Motorblocket är i gjutjärn och topplocket är gjutet i aluminium. Kedjedrivningen till kamaxlarna är lagda i bakkant av motorn (på kopplingssidan) för att göra motorn så liten och låg som möjligt i framkant, detta för att ge extra volym och säkerhetsutrymme för gångtrafikanter.
Bakom prestandasiffrorna ligger bland annat ett fjärde generationens insprutningssystem, typ commonrail, med trycket höjt till 2.000 bar.
Den nya motorn är konstruerad så att den kan monteras både på längden och tvärställd, vilket betyder att den är förberedd också för kommande generationen av de framhjulsdrivna A- och B-klass. I dessa lär dock en version av motorn med lägre effekt bli aktuell. Samma grundmotor finns även med effekten 136 och 170 hästkrafter.
Även övriga varianter av C-klass kommer med den nya fyran, och vi får också se den i nya E-klass, E-klass Coupé och i suven GLK.
Mercedes C 250 CDI Blue Efficiency Prime Edition är som väntat utrustad med det mesta när det gäller komfort och säkerhet, och för extra dynamiska köregenskaper svarar chassipaketet Agility Control, som kontinuerligt anpassar stötdämpningen till körsituationen.
Prime Edition finns i färgerna svart, två varianter av silver samt, på specialbeställning, ”diamond white metallic”.
Det tyska priset anges till 40.600 euro.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen