OFFICIELLT: Stockholms Bilsalong 2009 är inställd!

Det blir ingen bilsalong i Stockholm nästa vår, det meddelar projektledaren Tommy Bernshed i ett kort svar till auto motor & sport. Arrangörerna siktar istället...
Annons

Det blir ingen bilsalong i Stockholm nästa vår, det meddelar projektledaren Tommy Bernshed i ett kort svar till auto motor & sport. Arrangörerna siktar istället på en ny Stockholms Bilsalong under 2010 eller eventuellt 2011. Närmare besked kommer inom några dagar. Orsaken till den inställda bilsalongen är att allt för många utställare hoppat av.

OFFICIELLT: Stockholms Bilsalong 2009 är inställd!

Norra Europas största bilsalong blir inte av under 2009.

Trots ansträngningar från arrangören Stockholmsmässan gick det inte att undvika – Bilsalongen 2009 är inställd. Det officiella pressmeddelandet väntas gå ut inom kort men projektledaren Tommy Bernshed bekräftar för auto motor & sport att uppgifterna är korrekta. Finanskrisen var den sista spiken i kistan och allt för många utställare bokade av sina montrar.
De första orosmolnen för Stockholms Bilsalong kom redan 2006, då de stora importföretagen Mercedes och BMW valde att inte ställa ut. Orsaken till att inte vara med på en utställning som annars visat en i stort sett mangrann uppslutning från svensk bilindustri och dess återförsäljare var att man ville välja andra kanaler för marknadsföring. Men mellan skål och vägg hette det istället "för dyrt", ett argument som inte är svårt att förstå då de stora bilmärkena lägger mångmiljonbelopp på personal, resor, hotell, transporter, monterkostnad, marknadsföring och andra omkostnader.

Under sommaren 2008 hördes de första ryktena om att även Volvo Personvagnar Sverige skulle hoppa av Stockholms Bilsalong 2009. Under början på hösten meddelade Volkswagen Group att man hoppade av och samma besked hade kommit från Peugeot och Toyota. I början av september klargjorde vd:n för Volvo Personvagnar Sverige, Thomas Andersson, att man inte hade för avsikt att vara något lokomotiv som skulle dra in de andra bilmärkena till Stockholms Bilsalong.
När finanskrisen når Sverige fullt ut lär det avspegla sig även på bilförsäljningen och det gör att många omprövar sin marknadsföringsplan för 2009. Att orka med en bilsalong i Stockholm blir därmed svårt och arrangörerna Stockholmsmässan siktar nu istället på att hitta datum för en bilsalong under 2010, eventuellt 2011.

Annons
Annons
Rulla till toppen