Arabisk storägare i Daimler AG

Emiratet Abu Dhabi vid Persiska viken äger nu via ett dotterbolag den enskilt största aktieposten i Mercedes moderbolag Daimler AG. Det arabiska företaget har köpt...
Annons

Emiratet Abu Dhabi vid Persiska viken äger nu via ett dotterbolag den enskilt största aktieposten i Mercedes moderbolag Daimler AG. Det arabiska företaget har köpt 9,1 procent av Daimler för 1,95 miljarder euro.

Daimler AG meddelade på söndagen att man ökat sitt aktiekapital med 10 procent för att möjliggöra för det arabiska investmentbolaget Aabar Investments att köpa in sig som största enskilda ägaren. Kapitalökningen var inte öppen för befintliga aktieägare.

När Aabar köpt alla nya aktier för 20,27 euro per aktie, äger bolaget nu 9,1 procent av Daimler AG och är därmed största aktieägare i företaget, som domineras av många mindre aktieägare. Köpesumman var 1,95 miljarder euro, motsvarande 21,5 miljarder kronor.

"Det gläder oss att väkomna Aabar som en ny ägare som stöder vår företagsstrategi", sa Daimlerchefen Dieter Zetsche i ett uttalande.
"Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för att förverkliga våra gemensamma strategiska initiativ", fortsatte han.

Aabar Investments PJSC ägs till största delen av International Petroleum Investment Company (IPIC), som i sin tur är helägt av emiratet Abu Dhabis regering.

Annons
Annons
Rulla till toppen