Porsche Panamera Turbo mot Audi RS6 & Mercedes E 63 AMG

Mötet i kungaklassen kunde inte bli tuffare. Mercedes E 63 AMG och Audi RS6 har förtrollat oss förut med sin effektivitet. Vad kan då nykomlingen...
Annons

Mötet i kungaklassen kunde inte bli tuffare. Mercedes E 63 AMG och Audi RS6 har förtrollat oss förut med sin effektivitet. Vad kan då nykomlingen Porsche Panamera Turbo sätta emot? Allt och mycket mer, skulle det visa sig!

 

Porsche Panamera Turbo mot Audi RS6 & Mercedes E 63 AMG

Ett drömtest som många av er redan önskat och här är det: nya Porsche Panamera Turbo möter Audi RS6 & Mercedes E 63 AMG!

I det senaste numret av auto motor & sport ställer vi upp de bilar som ni redan önskat er i fantasin: Nya Porsche Panamera Turbo möter Audi RS6 & Mercedes E 63 AMG – kungaklassen, alltså!

Att det skulle gå hett till det förstod vi från början. Audi RS6 och Mercedes E 63 AMG har vi redan visat i våra tv-inslag (se RS6 på den här länken och E 63 AMG hittar du genom att klicka här). Dessutom lät vi nyligen Fredrik Huldt leka med Panamera på Mantorp Park, se filmen här.

Men i tidningen låter vi alltså alla tre mötas och det är Fredrik Pettersson som tagit fram betygsmallarna för att kunna utse en vinnare. Dessutom har han samlat in alla ekonomiuppgifterna för att ta reda på vad det kostar att äga någon av de här pärlorna. Att det skulle bli tresiffriga tal för milkostnaden (kr/mil) förstod vi men att en av modellerna närmade sig 200-strecket var nog en överraskning, trots allt. Smakar det så kostar det!

Porsche Panamera Turbo mot Audi RS6 & Mercedes E 63 AMG

När hade vi sår här mycket effekt samlat i en och samma bild? Men räcker det verkligen med 500 hk för Panamera Turbo? Efter testet är vi skeptiska till Porsches siffror – det måste vara mer!

Kungamötet blev också det första testet i auto motor & sports historia där vi inte behövde lägga till en enda krona i den så kallade ams-utrustningen på en modell. Porsche Panamera Turbo är så välutrustad från grunden att vi inte kunde komma på ett enda tillbehör som verkligen känns omistligt. Bilen är komplett, helt enkelt.

Porsche Panamera Turbo mot Audi RS6 & Mercedes E 63 AMG

Här finns testet, i 21-2009.

En annan notering vi gjorde är att Panamera Turbo, toppmodellen, har en lägre uppgiven toppeffekt än de två utmanarna. Panamera med 500 hästar kostar 60 procent mer än E 63 AMG med 525 hk. 1.595.000 mot 978.900 kronor. Audi RS6, med 580 kusar kostar 1.092.400.

Panamera Turbo är alltså dyr, jämförelsevis. Billigaste Panameran (tvåhjulsdriven utan turbo) kostar över 1,1 miljoner. Billigaste A6 respektive E-klass kostar runt 300.000 kronor. Lite skillnad i grundplåtarna, kan tyckas!

Hela testet kan du läsa i auto motor & sport nummer 21-2009, som ligger ute i kiosken till nästa måndag (20 oktober). Skulle du vilja läsa testet direkt på skärmen, inom några sekunder, går det att köpa en digital version av tidningen för 29 kronor genom att klicka på länken här.

Annons
Annons
Rulla till toppen