Renault Clio: Lillen med komfort

Tredje generationen Renault Clio började säljas i Sverige 2006. Föregångarna hade sina förtjänster och driftsäkerheten blev bättre med tiden. Så hur är den större och...
Annons

Tredje generationen Renault Clio började säljas i Sverige 2006. Föregångarna hade sina förtjänster och driftsäkerheten blev bättre med tiden. Så hur är den större och mognare trean? Vi ser vad ägarna har att säga.

Renault Clio: Lillen med komfort

Trevlig servicepersonal. Utan dem hade jag blivit galen, skriver Ann-Marie Isaacsson, Clio 1,2 -06. (Notera att denna begagnatanalys publicerades i auto motor & sport nummer 24, 2009.)

När vi hösten 2005 premiärkörde tredje versionen av Renault Clio konstaterade vi att lillen vuxit till sig ordentligt. Axelavståndet är faktiskt lika långt som på dagens VW Golf. Men jäsningsprocessen pågår kontinuerligt även i småbilsklassen och rymlig som den är, är Clio inte extrem i klassen längre. Dock är bagageutrymmet ovanligt stort, vilket många ägare också berömmer.

De utökade måtten åt alla håll gör det också lättare att bygga en säker bil och där håller Clio III till i toppen. Åtminstone om man tittar på Euro NCAP:s krockresultat.

För nykomlingen ökade samtidigt vikten med långt över hundra kilo. Detta gjorde det svårt för instegsmotorn att klara av jobbet i sin nya kostym. Så här säger Ann-Marie Isaacson om sin 1,2 -06: "Superslö på 2:an om man nästan står still. Man måste växla ner till 1:an för säkerhets skull."
Det totala motorbetyget blir sådär och majoriteten av de svarande Clioförarna kör just 1,2:an. Tittar man närmare ser man att denna motor drar ner betyget. Ägare till de starkare bilarna är betydligt mer nöjda – och detta utan att ge sämre betyg för förbrukningen, speciellt gäller detta 1,6.

Renault Clio: Lillen med komfort

Bortsett från styrningen är det en trevlig bil att köra. Christer Carlsson, Clio 1,6 Sport, -07.

Redan föregångaren gav hög komfort och trean fortsätter den traditionen. I grenen "fjädringskomfort" ger ägarna högre betyg än för alla tre konkurrenter här i jämförelsen och vi förstår dem (även om Poloägarna nog verkar ha orealistiska förväntningar. Så dålig är den inte).

Toppbetyg ges också till förarmiljön som är lättarbetad och trevlig. Materialen känns påkostade och man vill tro att den här bilen ska hålla ett bra tag. Gör den det?

Ja, hittills ger ägarna till Clio III från årsmodellerna -06 till -09 ett riktigt högt betyg i "problemfrihet". Visserligen slaget av Toyota Yaris-ägarna, men bättre än medelbilen från samma år. Gamla Clio II blev bättre efter ansiktslyftningen och trenden verkar hålla i sig.

Clioägarna är inte speciellt trogna sitt märke – trots att man totalt sett är rätt nöjda med sitt köp. Bara Peugeot 207-ägarna är mer nöjda i vårt exempel.

Visst är det så att man blir lite sugen? Men då mest på en variant som nästan glömts bort och i Sverige blivit väldigt ovanlig i sin tredje utgåva: Clio Sport. Men vi hittade ett exemplar som vi provkör på nästa uppslag …

Annons
Annons
Rulla till toppen