Mercedesnytt: S-klass coupé och B-klass suv

Mercedes-Benz håller högt utvecklingstempo. Under de närmaste två åren får vi se runt ett dussin modellnyheter. Först ut är S-klass som coupé, sedan följer nya...
Annons

Mercedes-Benz håller högt utvecklingstempo. Under de närmaste två åren får vi se runt ett dussin modellnyheter. Först ut är S-klass som coupé, sedan följer nya SLK och M-klass, liksom en helt ny B-klass där en av varianterna är kompaktsuven BLK.

 

Mercedesnytt: S-klass coupé och B-klass suv

Först ut av de Mercedesnyheter vi inte sett än, är coupeversioen av stora S-klass, den modell som ersätter CL. Den kommer till sommaren 2010.

Det kommer en jämn ström av nyheter från Mercedes med början nästa år. Det avslöjade Daimlerchefen Dieter Zetsche vid ett handlarmöte i Abu Dhabi här om dagen. Under två år lanseras ett dussin nya modeller eller kraftiga uppdateringar i befintliga modellserier.

Det vi redan vet är att 2010 introduceras Måsvingen SLS AMG, E-klass Cabriolet och B-klass med bränslecelldrift. Men det är också året då S-klass berikas med en coupé (som ersätter CL), A-klass lanseras med elmotor och CLS kommer med markant facelift.

Mercedesnytt: S-klass coupé och B-klass suv

Även C-klass kommer att fyllas ut med en tvådörrars coupemodell. Den ska komma 2011, samma år som hela C-klassen får en tydlig facelift.

Året efter, 2011, händer mer spännande: roadstern SLK förnyas helt och detsamma gäller stora suven ML. I C-klass tillkommer också en coupé, samtidigt som hela C-klassen får en tydlig ansiktslyftning. Men största nyheten är andra generationens B-klass, vilket innebär en helt ny plattform som blir grund för en femdörrars halvkombi, en framhjulsdriven sedan och en kompakt suv, i storlek under GLK, rimligen kallad BLK.

Mercedesnytt: S-klass coupé och B-klass suv

Nästa B-klass ska släppas 2011 på en helt ny plattform och förutom den här halvkombin ska det även bli en sedan med coupéstuk samt en kompakt suv som ska ta upp kampen med BMW X1, Audi Q3 och VW Tiguan.

I början av 2011 lanseras för första gången en S-klassmodell med fyrcylindrig motor. Det handlar om en 2,2-liters diesel som redan finns till C-klassen. Effekten är 204 hästkrafter och max vridmoment hela 500 Nm. Denna ”downsizing” är ett sätt att bräcka Audis A8, som i sin snålaste version släpper ut 159 gram CO2 per kilometer. Enligt en talesman kommer Mercedes att underskrida det värdet med god marginal.

Mercedesnytt: S-klass coupé och B-klass suv

Fyradörrarscoupén CLS förnyas under 2010 och hämtar några tydliga drag från S-klass i karossformen.

Men tekniken går snabbt framåt, och även de stora V6- och V8-motorerna blir snart mycket snålare, förklarade Mercedes utvecklingschef Thomas Weber vid mötet i Abu Dhabi. En ny generation bensinmotorer med direktinsprutning och turboöverladdning kommer med början 2010 att ge en minskning av bränsleförbrukningen med cirka 25 procent, samtidigt som effekten ökar med minst tio procent och vridmomentet med mellan tio och 25 procent.

Den första modellen med den nya bensinmotorfamiljen blir S-klass Coupé sommaren 2010. På medellång sikt ska sedan alla modeller från C-klass och uppåt erbjudas med dessa motorer.

Mercedesnytt: S-klass coupé och B-klass suv

Stora suven ML tar steget in i ny generation 2011. Det mesta är helt nytt, och vi kan räkna med att bilen blir betydligt lättare än dagens generation. Det handlar ju om att sänka förbrukningen markant i hela Mercedesprogrammet.

Thomas Weber avslöjade också att det i pipeline finns helt nya växellådor. Efter 2014 räknar Mercedes med att lansera en ny automatlåda ”med minst åtta växlar”. Innan dess kommer den nu aktuella sjustegade automatlådan att modifieras så att den standardmässigt kan kombineras med start/stoppautomatik.

Tekniskt satsar Mercedes under de närmaste åren framför allt på en hybridarkitektur som innebär att först E-klass, därefter C- och M-klass kan utrustas med hybriddrivning. Sist ut blir plugin-versionen av S-klass, som dock får största batterikapaciteten och kommer att kunna köras upp till 30 kilometer med enbart elmotorn.

Mercedesnytt: S-klass coupé och B-klass suv

Crossoverjätten R-klass får en uppryckning 2010 och enligt informationen till vår illustratör handlar det om att få den stora bilen att se lite spänstigare ut.

Mercedes lyxmärke Maybach finns också med i framtidsplanerna. Den kommer ganska snart att få en facelift, förklarade Dieter Zetsche, och i samband med det får båda versionerna (Maybach 57 och 62) förnyade, förbättrade och utökade assistans- och infotainmentsystem som hämtas från nuvarade S-klass. När det gäller framtiden för Maybach, som säljer i mycket små antal, gav Daimlerchefen inget besked. På fråga om det planeras någon ny generation Maybach efter ansiktslyftningen, svarade Zetsche: ”Det har vi ännu inte tagit ställning till.”

(Illustrationer: Schulte Design.)

Annons
Annons
Rulla till toppen