Jaguar X-Type: Ägarna älskar den

X-Type är modellen som aldrig blev en fullvärdig medlem av den brittiska kattfamiljen. Men enligt ägarna är den klart bättre än sitt rykte och underskattade...
Annons

X-Type är modellen som aldrig blev en fullvärdig medlem av den brittiska kattfamiljen. Men enligt ägarna är den klart bättre än sitt rykte och underskattade bilar brukar vara ett klipp på begagnatmarknaden. Är det köpläge?

Jaguar X-Type: Ägarna älskar den

Häftig och snygg bil för överkomliga pengar, skriver Lars Holm, 3,0 -01. (Notera att denna begagnatanalys publicerades första gången i auto motor & sport n4 4-2010.)

Försäljningsprognosen för X-Type var satt till 100.000 bilar per år. Sanningen är att 350.000 bilar såldes under hela modellens livstid, som varande från 2001 tills produktionen upphörde hösten 2009. Idag finns bara enstaka lagerbilar kvar.
Till 2008 kom ett sent facelift men förändringarna var små. Största nyheten var att det äntligen fanns en automatlåda till 2,2 diesel, som dock fick ett minskat effektuttag.
X-Type har funnits i en rymlig kombiversion sedan 2004. Många rynkade på näsan, men för den svenska marknaden har ingreppet inneburit en livsförlängare. I en dalande nybilsförsäljning – som nådde sin topp 2003 med 303 enheter – har dieselmotorerna dominerat från 2006 och de sista två-tre åren har kombiversionerna haft ett övertag.
Försäljningsstatistiken återspeglas också i vår databas. Efter årsmodell 2005 är det övervägande dieselbilar som blivit betygsatta och frekvensen av kombiversioner har ökat.

Ägarna är nöjda med sin Jaguar och ger ett högt snittbetyg. Slutresultatet 75 procent är högre än för populära och fina mellanklassare som A4, C-klass och S60 i jämförbart åldersspann.
X-type verkar vara väl ihopskruvad och få fel är inrapporterade. Kritikerna till X-Type menar att den bara är en sminkad Mondeo, men det påståendet kommer på skam när man ser till driftsäkerheten. Ägarbetyget på 85 procent för problemfrihet är klart bättre än för modellkusinen Mondeo, där den förra generationen bara får 77 procent i betyg.
Det enda egentliga typfelet är krånglande fjärrlås och larm, men även bilens halogenlampor får kritik. Helljuset är inte bara dåligt, lampbyten sker dessvärre onödigt ofta.
I övrigt är det några få och sällan återkommande kommentarer om felande fläkt till kylaren, defekt yttertemperaturmätare samt att cd-spelaren trilskas.
Körglädjesbetyget är ovanligt högt för en modell med lyxprägel, men det beror sannolikt på att fyrhjulsdrift är standard till 2,5- och 3,0-versionerna. Det gör X-Type till en udda fågel på 4WD-marknaden.

• Se länk här nedan för att ladda hem fakta och betyg.

Annons
Annons
Rulla till toppen