Volt, Tesla, Ampera – och så Joule

Spänningen stiger, så att säga, inför salongen i Genève som öppnar för media den 2 mars. Hallarna är laddade som aldrig förr med elektriska bilar,...
Annons

Spänningen stiger, så att säga, inför salongen i Genève som öppnar för media den 2 mars. Hallarna är laddade som aldrig förr med elektriska bilar, och till samlingen av elrelaterade namn sällar sig nu Joule, med ursprung i Sydafrika.

Volt, Tesla, Ampera - och så Joule

Sydafrikanska elbilen Joule är en femsitsig halvkombi som är 390 cm lång och 180 bred. Stommen är av stål, karossen av kompositmaterial. Elmotorn på 65 kW sitter framtill och driver framhjulen.

Volt, Tesla och Ampere känner vi som pionjärer i utforskandet av elektriciteten – och som namngivare åt tre aktuella elektriskt drivna bilar. Nu tillkommer även James Prescott Joule, en brittisk fysiker som i mitten på 1800-talet bevisade termodynamikens första huvudsats, även kallad Joules lag. På Genèvesalongen är det nämligen premiär för ännu en elbil – med namnet Joule.

Företaget bakom Joule heter Optimal Energy, finns i Sydafrika och planerar att starta serieproduktion av bilen 2013. Innan dess ska en mindre handbyggd serie testköras i Sydafrika för insamling av erfarenheter under vardagliga körförhållanden. Från 2013 ska Joule marknadsföras även utanför Sydafrika.

Volt, Tesla, Ampera - och så Joule

Joule ska vara smidig att köra i stadstrafik säger upphovsmännen, men nog kan man ha vissa dubier om sikten snett bakåt.

Joule är en femdörrars halvkombi, 390 cm lång och 180 bred. Den är femsitsig och räckvidden uppges till mellan 23 och 30 svenska mil, beroende på vilken körcykelnorm man räknar efter. Motoreffekten är 65 kilowatt (88 hk) och vridmomentet från start 280 newtonmeter. Det räcker för att accelerera 0-60 km/h på under fem sekunder. Eftersom det främst är en stadsbil, anser Optimal Energy att det värdet är intressantare än noll till hundra (som för övrigt går på 16 sekunder). Toppfarten anges till 135 km/h.

Batteriet, som är av typen litiumjon och har kapaciteten 36 kWh, laddas från det vanliga elnätet på cirka sju timmar.

Företaget Optimal Energy bildades 2005 och 2008 premiärvisades den första prototypen på bilsalongen i Paris. Nu har man låtit italienska designmästarna Zagato finslipa den definitiva formen och den bil som avtäcks i morgon tisdag lär inte se exakt likadan ut som den första upplagan på bilderna här intill. Men tekniken lär vara densamma.

Priset på Joule är inte fastställt exakt, men hamnar i storleksordningen 25.000 euro på den europeiska marknaden. Och då ingår inte batteriet, som man får leasa mot en månadskostnad från Optimal Energy (via återförsäljare). I leasingkostnaden ingår garanti och service för batteriet, och även elkostnaden (vilket inte förklaras närmare).s

Det höga priset kommer enligt Optimal Energy att effektivt kompenseras av de låga driftskostnaderna för bilen. Själva elkostnaden sägs bli bara 5 till 20 procent av kostnaden för bensin eller diesel, och den totala driftskostnaden för bilen hamnar 10 till 35 procent lägre än för motsvarande bil med förbränningsmotor. (Med dagens oljepris.)

Dessutom räknar Optimal Energy med att elbilar kommer att subventioneras på olika sätt av staten i de flesta länder de närmaste åren – om det inte redan trätt i kraft. (Storbritannien har just meddelat att staten från 2011 ger en miljöbilspremie på motsvarande 25 procent av bilens pris, upp till maximalt motsvarande 54.000 kronor. Premien gäller bilar med ultralåga utsläpp och som samtidigt uppfyller ett antal krav uppställda av brittiska myndigheten Office for low Emissions Vehicles.)

Optimal Energy är ett litet företag med cirka etthundra anställda för närvarande, men enligt vd Kobus Meiring räknar man med en snabb expansion. De allra flesta i företaget är högutbildade med olika specialkompetens för utvecklingen av elbilar.

”Elbilsmarknaden kommer att växa exponentiellt under det här årtiondet, och det är vår vision i Optimal Energy att bli ledande elbilstillverkare i Sydafrika och sedan expandera på världsmarkaden”, sammanfattar Kobus Meiring sitt företags framtidsbild.

Annons
Annons
Rulla till toppen