Inifiniti vill vara med på Mercedes BLK

Samarbetet mellan Mercedes och Renault/Nissan gäller småbilar och motorer. Men våra kolleger på franska L’Automobile har fått information om att Nissans lyxbilsmärke Infiniti även vill...
Annons

Samarbetet mellan Mercedes och Renault/Nissan gäller småbilar och motorer. Men våra kolleger på franska L’Automobile har fått information om att Nissans lyxbilsmärke Infiniti även vill få del av Mercedes kommande lillsuv BLK.

 

Inifiniti vill vara med på Mercedes BLK

Ungefär så här tror illustratören Schulte att den kommande Mercedes ”BLK” ska se ut när den är färdig för produktion. Kanske vi får en Infiniti DX på samma grund? Klicka på bilden för att länka till L’Automobile Magazine.

För mindre än en månad sedan deklarerade Daimler AG och Renault/Nissan att man ingår en allians med varandra och bekräftade det med ett ömsesidigt delägande. Alliansen kom som ett resultat av att Mercedes under flera år sökt partners för att dela utvecklingskostnaderna för framtida småbilar.

Samarbetsplanerna som presenterades under presskonferensen var konkreta och detaljerade. Nästa generation Smart Fortwo får drivlina och teknisk plattform som ska delas med Renault i en motsvarande mikrobil – dock ska bilarna ha helt egen design och utformning. Mer om samarbetet går att läsa i den här artikeln.

I en del av pressmeddelandet nämns att Nissans lyxbilsmärke Infiniti – som just nu lanseras på bred front i Europa – ska få ta del av Mercedes fyr- och sexcylindriga dieselmotorer. Men våra franska kolleger på systertidningen L’Automobile Magazine har goda kontakter hos Renault och berättar att ambitionsnivån för samarbetet är större än så. Renault/Nissan hoppas även att man får vara med och dela plattform till nästa generation A- och B-klass.

Inifiniti vill vara med på Mercedes BLK

Carlos Ghosn, koncernchef för Renault-Nissan, och Dieter Zetsche – koncernchef för Daimler AG – är nyblivna alliansbröder. Ska de komma överens även om Mercedes BLK och Infiniti DX?

Som vi har berättat i flera artiklar förut – se bland annat denna länk – har Mercedes stora planer på att bredda A- och B-klass modellerna till att täcka alla typer av fordon från kombikupé, coupé, cabriolet och hela vägen bort till mindre suvmodeller. VW Tiguan och Audi Q5 säljer långt över förväntan och det är känt att Audi just nu jobbar febrilt med att bli klar med sin Q3 och BMW har nyss lanserat sin X1. Mercedes har förstås också sett hur försäljningssiffrorna sticker iväg och vill komplettera GLK med en mindre modell som sannolikt får namnet BLK. Mercedes ”lill-suv” får precis som sina kolleger tvärställd motor och en förhöjd profil, men kompakta yttermått på 4,2-4,3 meter.

Infinitis suvmodeller är ursprungligen avsedda för USA och det behövs mindre modeller för att komplettera utbudet i Europa. Kollegerna på L’Automobile Magazine tror sig veta att Initiniti döper den lilla suvmodellen till DX, vilket blir logiskt ihop med EX och FX. Några definitiva beslut är inte tagna ännu, enligt L’Automobile Magazine, men förhandlingar mellan de nyblivna alliansbröderna pågår.

Annons
Annons
Rulla till toppen